Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
11-20-2013, 11:26 PM (This post was last modified: 11-20-2013 11:26 PM by anuk.)
Post: #71
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
Intrarea Maicii Domnului in Biserica - 21 noiembrie

Parintii Maicii Domnului au fost Ioachim, care se tragea din neam de imparat cu obarsia din David si Ana, fiica preotului Natan din neamul lui Aaron ; ei locuiau in Nazaret. In Galileeia acelor timpuri era de ocara sa nu ai copii si cei doi s-au rugat mult sa nu fie de rusinea lumii si sa le dea Dumnezeu si lor un copil, promitand ca, daca se va naste, pruncul va fi dedicat lui Dumnezeu. Binecuvantarea Lui s-a pogorat asupra celor doi si astfel Ana, batrana fiind, a nascut-o pe Maria.
Conform promisiunii facute in rugaciunile lor, cei doi au dus-o pe Maria la varsta de 3 ani la Templul din Ierusalim, incredintand-o patriarhului Zaharia, care avea sa devina tot la batranete, tatal lui Ioan Botezatorul.
Maria a stat la Templu vreme de 12 ani; se spune ca in acest timp a fost hranita cu hrana cereasca de catre Arhanghelul Gavriil. Inainte de vreme a Bunei Vestiri, Maria a fost incredintata logodnicului ei Iosif, ca pazitor si martor al fecioriei ei.
Ziua intrarii Sfintei Maria in Biserica este numita in calendarul popular - Ovidenie.


http://www.rugaciuni.ro/
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-22-2014, 04:25 PM
Post: #72
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
Duminica Infricosatoarei Judecati

Pilda Infricosatoarei Judecati, povestita numai in Evanghelia dupa Matei, ne pune in fata unei viziuni apocaliptice, relevandu-ne in ce fel, la sfarsitul timpurilor, oamenii vor fi alesi de Dumnezeu in functie de faptele lor bune, prin care isi vor fi dovedit sau nu credinta intru Domnul. Aceasta parabola este citita in biserica crestin ortodoxa in Duminica Infricosatoarei Judecati, penultima dinaintea inceperii Postului Sfintelor Pasti, dedicata lasatului sec de carne.

Iata Pilda Infricosatoarei Judecati asa cum o gasim in Evanghelia dupa Matei, 25:31-46:
"Cand va veni Fiul Omului intru slava Sa, si toti sfintii îngeri cu El, atunci va sedea pe tronul slavei Sale. Si se vor aduna inaintea Lui toate neamurile si-i va desparti pe unii de altii, precum desparte pastorul oile de capre. Si va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stanga. Atunci va zice Imparatul celor de-a dreapta Lui: Veniti, binecuvantatii Tatalui Meu, mosteniti imparatia cea pregatita voua de la intemeierea lumii. Caci flamand am fost si Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si Mi-ati dat sa beau; strain am fost si M-ati primit; Gol am fost si M-ati îmbracat; bolnav am fost si M-ati cercetat; in temnita am fost si ati venit la Mine. Atunci dreptii Ii vor raspunde, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand si Te-am hranit? Sau insetat si ti-am dat sa bei? Sau cand Te-am vazut strain si Te-am primit, sau gol si Te-am imbracat? Sau cand Te-am vazut bolnav sau în temnita si am venit la Tine? Iar Imparatul, raspunzand, va zice catre ei: Adevarat zic voua, intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, prea mici, Mie Mi-ati facut. Atunci va zice si celor de-a stanga: Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui. Caci flamand am fost si nu Mi-ati dat sa mananc; insetat am fost si nu Mi-ati dat sa beau; Strain am fost si nu M-ati primit; gol, si nu M-ati îmbracat; bolnav si in temnita, si nu M-ati cercetat. Atunci vor raspunde si ei, zicand: Doamne, cand Te-am vazut flamand, sau insetat, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita si nu ti-am slujit? El însa le va raspunde, zicand: Adevarat zic voua: Intrucat nu ati facut unuia dintre acesti prea mici, nici Mie nu Mi-ati facut. Si vor merge acestia la osanda vesnica, iar dreptii la viata vesnica."

Infricosatoarea Judecata din urma apare si in alte pasaje din Biblie, in Daniel, Isaia, si Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul: "Si am vazut, iar, un tron mare alb si pe Cel ce sedea pe el, iar dinaintea fetei Lui pamantul si cerul au fugit si loc nu s-a mai gasit pentru ele. Si am vazut pe morti, pe cei mari si pe cei mici, stand inaintea tronului si cartile au fost deschise; si o alta carte a fost deschisa, care este cartea vietii; si mortii au fost judecati din cele scrise in carti, potrivit cu faptele lor." (Apocalipsa Sfantului Ioan Teologul, 20:11-12)

In Pilda Infricosatoarei Judecati, Iisus ne daruieste o uimitoare, la prima vedere, invatatura: oricand facem ceva pentru oamenii aflati la nevoie, facem ceva, de fapt, pentru Insusi Iisus! Atunci cand, dimpotriva, nu ii ajutam pe sarmani, nu ne implinim datoria fata de Iisus. Ni se comunica astfel, cu o claritate de cristal, ca faptele de caritate, lipsite de orice samanta de egoism, sunt o cerinta obligatorie in drumul nostru spre mantuire. Unii crestini recepteaza cu tulburare aceasta parabola, ei fiind invatati sa gandeasca ca mantuirea este conditionata numai de credintaori de rugaciune, dar nu si de faptele bune.

In aceasta pilda, oile si caprele sunt aduse inaintea Imparatului, a "Marelui Pastor", care le aseaza pe cele dintai la dreapta Sa si pe celelalte la stanga Sa. O astfel de separare a oilor de capre continua sa fie un lucru destul de obisnuit in Orientul Mijlociu. Desi sunt crescute impreuna, exista perioade cand sunt separate, precum atunci cand caprele trebuie sa fie mulse, sau atunci cand oile trebuie sa fie tunse de lana. In cadrul parabolei Infricosatoarei Judecati, separarea oilor de capre simbolizeaza impartirea finala a oamenilor intre cei care l-au urmat pe Dumnezeu si cei care nu au facut acest lucru. In acest context, asezarea in dreapta Domnului semnifica o pozitie de prestigiu, de onoare, in vreme ce asezarea in stanga Imparatului reprezinta rusine si degradare.

Oamenii adusi in fata lui Dumnezeu sunt judecati pe baza a sase criterii, fapte pe care le-au facut ori nu, nici una din ele nefiind inclusa printre cele Zece Porunci. Fiecare din cele sase feluri de fapte - daruirea de mancare celui flamand, de bautura celui insetat, de adapost celui strain, de haine celui dezbracat, de ingirijire celui bolnav si de alinare celui intemnitat- sunt acte de compasiune fata de cei mai putin norocosi in viata. Cel din urma verdict al lui Dumnezeu va depinde de felul cum ne-am ingrijit sau nu de aproapele nostru, de mila si compasiunea fata de ceilalti.

Pilda Infricosatoarei Judecati se refera, de fapt, la dragostea crestineasca, la "imposibila posibilitate" de a-l vedea pe Iisus Hristos in omul din apropierea ta, indiferent cine este acel om pe care Dumnezeu, prin planurile sale eterne si misterioase, a hotarat sa il aduca in viata ta, chiar si numai pentru cateva momente, nu atat ca un prilej de a te indemna sa faci o fapta buna, cat ca un mijloc de a te alatura lui Insusi Dumnezeu. Intrucat dragostea este, mai presus de orice, o forta misterioasa ce depaseste aspectul intamplator si exterior al "celui iubit" (infatisarea sa fizica, rangul social, originea etnica, capacitatea intelectuala) si ajunge la sufletul lui, unica si autentica radacina a fiintei umane, veritabila parte a sa ce apartine de Dumnezeu.

Daca Dumnezeu iubeste fiecare om, acest lucru se petrece fiindca numai El cunoaste adevarata valoare, unica comoara, a sufletului pe care El a daruit-o fiecarei fiinte umane. Dragostea crestina constitue alaturarea la aceasta cunoastere divina si darul acestei ceresti iubiri. Nu este vorba despre o dragoste "impersonala", pentru ca dragostea reprezinta minunata descoperire a sufletului din fiecare om, a dezvaluirii valorii existente in fiecare om ca dar din partea Domnului.

Multi oameni si-au daruit timpul si resursele financiare ori sufletesti pentru ajutorarea celor ajunsi intr-un impas. Unii dintre ei au devenit faimosi, altii nu. Poate ca faci parte tu insuti dintre astfel de oameni, chiar daca iti vine greu sa recunosti asta. Daca exista intre ei cineva care a trait poate mai profund decat oricine invatatura din pilda Infricosatoarei Judecati, o astfel de persoana ar putea fi Maica Tereza. Maica Tereza obisnuia sa spuna ca lucrarea ei este facuta pentru, cu, si alaturi de Iisus: "Il slujim prin aproapele nostru, Il vedem intru cel sarac, Il ingrijim intru cel bolnav, Il alinam intru fratii Sai si surorile Sale cea au ajuns la necaz."

...si maine este o zi...
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-22-2014, 04:49 PM
Post: #73
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
De mentionata ca are loc in a treia duminica din cele 10 sptamani ale perioadei Triodului .
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-09-2014, 11:30 AM
Post: #74
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
Sfintii 40 de Mucenici


In vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine". In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele. Toti martirii au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii. Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car. Mama sa, stiind ca cei 39 de confrati in suferinta aveau pregatita imparatia cerurilor, isi ia fiul in brate si merge cu el sa-l puna in car. Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, in bratele mamei sale.

http://www.crestinortodox.ro/religie/sfi...87984.html
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-28-2014, 10:24 AM
Post: #75
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
Ce este Paşte al blajinilor" şi de ce este sărbătorit el anume acum?

În primul rând trebuie să explicăm termenii. «Пасха блаженных», numită la ruşi mai des «Радоница», a dat în româneşte numele de „Paştele blajinilor" care s-ar putea traduce cu „Paştile celor fericiţi" sau mai simplu - „Paştile celor adormiţi". E acelaşi Paşti, dar extins şi sărbătorit în două locuri: în casele noastre, când masa este pentru cei vii; şi în cimitire, la morminte, când masa şi darurile sunt servite în cinstea celor adormiţi.
Dacă e să abordăm problema doar din punct de vedere spiritual, acest „Paşti al blajinilor" poate fi sărbătorit odată cu Paştele propriu-zis sau imediat după acesta. Dar întrucât creştinii nu doresc doar să servească o masă sau să facă milostenie în cinstea celor adormiţi, ci să facă şi rugăciuni de pomenire pentru ei - ceea ce e foarte bine şi recomandabil, a fost nevoie ca „Paştile blajinilor" să fie mutat cu o sătămână mai târziu. Tipicul bisericesc interzice pomenirea morţilor în toată Săptămâna Luminată, inclusiv în Duminica Tomii, prima de după Paşti. De aceea, a fost obligatoriu ca această zi de pomenire a morţilor să fie mutată cel mai devreme posibil - şi această zi este luni, în săptămâna care urmează după Săptămâna Luminată.
Ruşii, puternic influenţaţi de spiritualitatea monahală, au mutat această zi abia marţi, pentru că mulţi postesc în ziua de luni (pe lângă miercuri şi vineri) şi o pomenire făcută luni, nu ar permite o bucurie deplină din cauza postului. E normal însă ca sărbătoare să fie ţinută de creştinii mireni anume luni, în prima zi de după Paşti în care se permit pomenirile.

Acest „Paşte al blajinilor" e ţinut doar în Biserica Rusă şi în puţine regiuni în Moldova din dreapta Prutului. Restul ortodocşilor îi pomenesc pe adormiţi în celalte zile prevăzute în calendar pentru astfel de pomeniri. Deci, putem spune, „Paştele blajinilor" e un obicei local.
În perioada comunistă sărătoarea nu se putea ţinea lunea (cum obişnuiesc moldovenii) şi nici marţea (cum obişnuiesc ruşii), de aceea s-a instituit obiceiul de a începe pomenirea morţilor încă de duminică, ceea ce iniţial nu era, întrucât în ziua de Dumică, pe toată perioada anului, pomenirile morţilor sunt intezise. În acest caz însă, deja s-a generalizat o excepţie, care bineînţeles nu atacă învăţătura de credinţă şi nici rânduielile liturgice fundamentale ale Bisericii.
Iată în câteva cuvinte originea acestei sărbători. Este o sărbătoare de bucurie pentru Hristos cel Înviat.
Este o afirmare a credinţei şi nădejdii noastre în învierea morţilor. Este şi o zi de pomenire a celor adormiţi, dar una plină de optimism şi bucurie, pentru că prin Îniverea lui Hristos, moartea nu mai este un sfârşit fatal, ci doar o trecere spre viaţa veşnică alături de Hristos şi de toţi sfinţii şi drepţii care au bine-plăcut Lui.

http://ortodoxia.md/component/content/ar...lajinilorq
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-06-2014, 07:27 PM
Post: #76
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
Maine, 7 Iunie sunt Mosii de Vara ,care sunt cunoscuti si sub denumirea de Mosii Cireselor, tinand cont de anotimpul in care au loc. Moşii de vară reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut, cani, strachini si vase de lemn, impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene "Mosii de vara" incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, cand pomenile se trimit pe la casele vecinilor. Ritualul de pomenire are loc insa mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp, iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfasoara ceremonialului de pomenire. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depind de bogatia pomenilor si de respectarea ritualului.

In aceste zile, la portile cimitirelor, se intind mese pline cu colaci si sticle de vin impodobite cu verdeata si flori si au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, dupa care acesta parcurge intregul cimitir pentru a sfinti fiecare mormant. Dupa incheierea ceremonialului, satenii isi daruiesc unii altora ofrandele sfintite de catre preot sau le impart saracilor.

In aceasta zi de sarbatoare, femeile merg la biserica cu ramuri de nuc si de tei care se aseaza la icoana pentru a le feri gospodaria de lucruri rele. Credintele populare spun ca in aceasta zi nu se matura, intrucat mortii vor primi praf in loc de mancare si nici nu se spala, scrie traditiidinromania.ro.

Chiar daca stai la casa este interzis sa dormi in afara casei, intrucat te poti intalni cu spiritele mortilor care cutreiera pe pamant. Totodata, se spune ca ploaia cazuta de Mosii de Vara aduce spor si bunastare in gospodarie si culturi.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-16-2014, 03:42 AM
Post: #77
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
În legătură cu Sfânta Maria, îmi permit să exprim un nou punct de vedere.
Nu comentez locul naşterii ei, în Nazaret ori în Dacia, important este ADEVĂRUL SFINTEI MARIA, neştiut sau ţinut ascuns cu intenţie 2000 de ani de biserica creştină.
Conform adevărului revelat mai multor creştini şi sfinţi, Sfânta Maria ESTE UNA CU MARELE DUMNEZEU, DIN ETERNITATE, ALCĂTUIND SFÂNTA PĂTRIME. De altfel şi Iisus ESTE UNUL NĂSCUT, CARELE DIN TATĂL S-A NĂSCUT MAI ÎNAINTE DE TOŢI VECII! DECI, NU NUMAI DE 2000 DE ANI!
SFÂNTA MARIA, deşi este închinată şi preamărită în lumea catolică şi ortodoxă şi minunile Ei sunt nesfârşite, Dumnezeirea Ei nu a fost până astăzi recunoscută de biserici.
DEŞTEAPTĂ-TE CREŞTINE!
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-19-2016, 08:53 AM
Post: #78
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
Semnificatia sarbatorii de Rusalii .


Rusaliile sunt praznuite in fiecare an la 50 de zile de la sarbatoarea Sfintelor Pasti. Anul acesta, Rusaliile vor cadea pe data de 19 iunie.

Sarbatoarea de Rusalii este cunoscuta si sub denumirea de Pogorarea Sfantului Duh si reprezinta o sarbatoare extrem de importanta pentru toti crestinii. Aceasta sarbatoare marcheaza coborarea Duhului Sfant asupra ucenicilor Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Conform scrierilor din Noul Testament, acest eveniment s-a intamplat in ziua rusaliilor evreiesti, la 50 de zile de la Invierea Domnului nostru Iisus Hristos. Tocmai de aceea aceasta sarbatoare crestina este cunoscuta in randul credinciosilor si sub numele de Cinzecime.

In Vechiul Testament, Rusaliile au reprezentat la inceput o sarbatoare agricola de bucurie a evreilor in care se oferea parga din roadele pamantului. Ulterior, aceasta devine o aniversare a Legamantului, care a fost incheiat la 50 de zile dupa iesirea din Egipt.

De asemenea, si Rusaliile crestine au o stransa legatura cu Legamantul, reprezentand o sarbatoare a incheierii launtrie a Noului Legamant al harului si al iubirii, odata cu coborarea Sfantului Duh. Mai mult decat atat, Rusaliile sunt si consacrarea solemna a Bisericii pe care Mantuitorul a intemeiat-o.

Prin Pogorarea Sfantului Duh, Apostolii au fost incredintati cu puterea de a grai limbi pe care ei nu le cunosteau pana atunci. Au reusit sa descopere atat invatatura Mantuitorului, dar si a altor neamuri in mai multe limbi. Inceputul a fost chiar in aceasta zi de Rusalii, cand toti iudeii din Ierusalim si din intreg Orientul au inteles mesajul pe care acestia il purtau. Pelerinii care nu reuseau sa isi explice cum reusesc Apostolii sa graiasca in mai multe limbi ii acuza ca ar fi „plini de must”, si anume beti. Atunci Sfantul Petru lua cuvantul pentru a apara Apostolii dar si pentru a propovadui minunile pe care Mantuitorul nostru le-a facut.

Se obisnuieste sa se vorbeasca de trimiterea Sfantului Duh in lume, ca despre un act prin care Duhul ar lua locul lucrarii lui Hristos. In acest caz, Biserica ar fi numai opera Sfantului Duh. In realitate insa, Duhul trebuie vazut intotdeauna ca Duhul lui Hristos, deci, nu trebuie vazut sau conceput ca despartit de Hristos.

In ziua de Rusalii, crestinii obisnuiesc sa vina la biserica si sa aduca frunze de nuc sau de tei, simboluri ale limbile de foc, ca semne ale coborarii Sfantului Duh. Acestea sunt binecuvantate si impartite credinciosilor.


http://calendarulortodox.ro/sarbatori/rusaliile/

"Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești."

Ana Aslan
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
08-07-2016, 02:51 PM
Post: #79
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
Schimbarea la Față a Domnului - 6 august
(Semnificatia sarbatorii )


Istoricul sărbătorii


Iisus împreună cu trei ucenici au urcat pe Muntele Tabor

Evenimentul Schimbării la Față a Domnului a fost descris cu multe amănunte de evangheliştii Matei, Marcu şi Luca la o săptămână după ce Hristos le-a vestit ucenicilor Săi că, pentru mântuirea oamenilor, va îndura numeroase și cumplite patimi. Iisus a urcat pe Muntele Tabor în Galileea, însoţit de trei dintre ucenicii Săi: Petru, Iacov şi Ioan, pe care i-a ales, deoarece aceștia erau mai bine pregătiți să asiste la o revelație dumnezeiască. Mai mult, cei trei ucenici au fost martori și la alte evenimente din viața pământeană a lui Iisus, printre care emoționanta Rugăciune din grădina Ghetsimani. Pentru ceilalți ucenici, revelația la care asistau Petru, Iacov și Ioan rămânea secretă până la Învierea lui Iisus. Despre această alegere făcută de Iisus, Ioan Gură de Aur spunea: ”Ucenicii aleși de Iisus să-l însoțească pe Muntele Tabor erau superiori celorlalți ucenici, deoarece Petru îl iubea foarte mult pe Hristos prin căldura credinței; Ioan era iubit de Hristos pentru virtuțile sale creștine, iar Iacov era foarte aspru cu iudeii, drept care a fost ucis de Irod”. Ajunși pe Muntele Tabor, Hristos le-a mărturisit ucenicilor că scopul venirii sale pe lume este acela ca ”tot omul să descopere contemplația slavei Sale dumnezeiești”.Iluminarea celor trei ucenici

La scurt timp, ucenicii au văzut că o lumină nepământenă Îl înconjura. „S-a Schimbat la faţă înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar hainele Lui s-au făcut albe ca lumina. Şi s-au arătat lor Moise şi Ilie , vorbind cu El”. (Matei-17, 2-3). Atunci ucenicii s-au speriat, iar pe când contemplau lumina dumnezeiască au trăit momente de iluminare. Petru i-a spus lui Iisus:” Doamne, bine este să fim noi aici, iar dacă voieşti, voi face trei colibe : Ţie una, lui Moise una, şi lui Ilie una.” Pe când Petru vorbea cuprins de euforie, un nor luminos s-a coborât asupra lor, și i-a acoperit cu umbra sa. Iar din mijlocul acelui nor miraculous s-a auzit un glas: „Acesta este Fiul meu Cel iubit, în care am binevoit; pe Acesta să-l ascultaţi!” Auzind acel glas, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au înspăimântat foarte” (Matei 17, 2-6). Atunci, Iisus S-a apropiat de ei şi Le-a zis: „Sculaţi-vă şi nu vă temeţi!”.

Părinţii Bisericii (Sfântul Vasilie cel Mare, Sfântul Ioan Gură-de-Aur şi Sfântul Grigorie Palama) spun că Ucenicii au căzut cu faţa la pământ din pricina măreţiei luminii. O altă întâmplare i-a emoţionat pe ucenicii lui Iisus : ridicându-şi privirea, Petru, Iacov şi Ioan L-au văzut doar pe Iisus. Atunci, pe Munte ucenicii au trăit minunea , taina Sfintei Treimi, văzându-le pe cele trei entități : Fiul, Tatăl și Duhul Sfânt (norul). Pe când coborau din munte, Iisus Le-a poruncit ucenicilor:”Să nu spuneţi ceea ce aţi văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morţi!”


Minunea pogorârii norului

De-a lungul secolelor, an de an, la praznicul Schimbării la Față a Domnului se petrece minunea : un nor sfânt se coboară pe Muntele Tabor, plutește deasupra credincioșilor și pătrunde în Biserică

Pelerinii care au mers în Țara Sfântă și au dorit să afle amănunte despre minunea care se petrece, an de an, în ajunul praznicului Schimbării la Față a Domnului au vorbit cu maicile românce care vieţuiesc în Mânăstirea Ortodoxă de pe Muntele Taborului și au aflat că acestea sunt, an de an, martorele acestei minuni: ”În fiecare an avem bucuria să vedem norul. Întotdeauna, norul vine dinspre Nazaret în timpul sfintei liturghii. La noi, slujba se oficiază toată noaptea. La priveghere, participă mai mulţi arhierei, episcopi, iar când încep să se împărtăşească credincioşii, vine şi norul”. Alți pelerini ne-au mărturisit că în ajunul sărbătorii lumea strigă: ,,Doamne, trimite-ne norul”. Un pelerine ne-a spus că a fost și el martorul acelei minuni : ”Norul a venit în jurul orei două noaptea. Deodată cerul s-a deschis, iar norul a coborât încet pe munte; aproape atingea pământul. Minunea are loc în în noaptea de 5 spre 6 august (18-19 august pe noul calendar), deci de Schimbarea la Faţă, în momentul când începe liturghia pe Muntele Tabor, iar muntele se acoperă de un nor miraculos și minunat”. Într-un an, norul parcă a intrat în Biserica Mănăstirii; în alți ani, spun alți pelerini, credincioșilor li se arată și lumini cerești, pentru că Țara Sfântă este Țara minunilor!”

Sărbătoarea anticipează învierea lui Hristos

Referitor la praznicul împărătesc al Schimbării la Faţă, comentatorii Evangheliei susţin că această sărbătoare a Domnului anticipează învierea lui Hristos. Totodată, descrierea evenimentului religios de cei trei Evanghelişti scoate în evidenţă faptul că Iisus este, cu adevărat, fiul lui Dumnezeu.

„Prin praznicul Schimbării la Faţă a Domului, Dumnezeu-Tatăl certifică în faţa Apostolilor prezenţi la acest eveniment, dumnezeirea Fiului Iisus Hristos: „Acesta este Fiul Meu Prea Iubit!”. În acest praznic luminos al credinţei strămoşeşti, primim îndemnul să facem ascultare Fiului Iisus Hristos, cum spune Sfânta Evanghelie : „Pe Acesta să-L ascultaţi!”,https://ricipogonici.wordpress.com

"Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești."

Ana Aslan
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-30-2018, 06:58 PM
Post: #80
RE: Sarbatori Crestin-Ortodoxe anuale si Traditii Populare
[Image: cLRRMM5.jpg]

Pentru crednciosii catolici, saptamana acesta este saptamana premergatoare Pastelui si evident ca sunt o serie intreaga de ritualuri si traditii .

[Image: e0IxpPh.jpg]
"Los Gitanos" (bărbați care poartă flăcări cu statuia lui Hristos sau Fecioara), cunoscută în mod tradițional ca "paso", participă la o procesiune în timpul săptămânii celebre din Ronda, lângă Malaga, sudul Spaniei, 25 martie,


[Image: JoPXrFN.jpg]
Penitenții fraternității "Los Estudiantes" așteaptă începerea procesiunii în timpul săptămânii celebre în Madrid, Spania, 25 martie 2018.Stie cineva de ce sunt imbracatii credinciosii asa ? Pe mine ma duce gandul la Ku Klux Klan.

[Image: OHnvpkX.jpg]

"Să fii veșnic tânăr nu înseamnă să ai 20 de ani, înseamnă să fii optimist, să te simți bine, să ai un ideal în viață pentru care să lupți și pe care să îl cucerești."

Ana Aslan
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication