Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TIMPUL
07-17-2012, 11:27 PM (This post was last modified: 07-17-2012 11:38 PM by anuk.)
Post: #1
TIMPUL
Timpul este unul din conceptele fundamentale ale fizicii și filosofiei,dpdv filozofic, timpul este definit ca un flux neîntrerupt, ireversibil, care nu poate curge decât într-o singură direcție. Este deci un continuu în care evenimentele se succed de la trecut, prin prezent spre viitor și în cadrul căruia se desfășoară toate procesele din natură.
Einstein a demonstrat că timpul care se scurge pentru un observator aflat pe un corp în mișcare este mai scurt decât timpul scurs pentru un corp în repaus.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Timp

Voi,cum definiti timpul?
Octavian Paler il defineste asa, " Timpul e o fiară care are nesfârşita răbdare de a înghiţi totul."
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-22-2012, 11:20 AM
Post: #2
RE: TIMPUL
Timpul l-am asociat intotdeauna materiei. O dimensiune spirituala mi-o imaginez fara timp, desi e greu.
Poate e cusca materiei sau corpul subtil al materiei.

[Image: 2ik9p49.jpg]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-22-2012, 09:49 PM
Post: #3
RE: TIMPUL
Viziunea lui Blaga privind privind conceptul filozofic de timp :

“ Opreşte trecerea, stiu că acolo unde nu e moarte nu e nici iubire si totusi, te rog, opreşte Doamne ceasornicul cu care ne măsuri destrămarea.”

Preocuparea lui pentru timp se exprima in cele trei ipostaze de manifestare (filozofica ):

fugit irreparabile tempus (timpul se scurge ireversibil)

fortuna labilis (soarta este schimbătoare)

vanitas vanitatum (deşertăciunea deşertăciunilor).


Nu-i asa ca-i dureros de adevarat?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-16-2012, 07:15 PM
Post: #4
RE: TIMPUL
Nu pot sa nu-l citez pe Blaga cu care sunt in total acord cand spune :
"Timpul fluviu este al permanentului prezent, este o imagine a unui dinamism static, participam la curgerea timpului, dar nu ne intereseaza decat momentele pe care le traim acum, preferam sa traim clipa si ne intereseaza mai putin trecutul sau viitorul"

Carpe diem aforism care se traduce "traieste clipa " Ovidius a folosit cuvântul în sensul de „a se bucura, a apuca, folosire, a face uz de”( http://ro.wikipedia.org/wiki/Carpe_diem ) As crede ca este timpul optimistilor 09

Pe de alta parte iata si partea stiintifica referitor la scurgerea timpului:

Tirania timpului: Primul experiment care demonstrează o preferință în scurgerea timpului în lumea particulelor

Dinspre trecut spre viitor – inexorabila lege a scurgerii timpului asa cum il vedem noi. De ce una ca asta? Inca nu stim precis, chiar daca existe multe teorii care incearca sa dea un raspuns la fatidica intrebare. Recent, pentru prima data in lumea particulelor, a fost masurata asa-numita sageata a timpului: chiar si in aceasta lume microscopica timpul are o directie preferata!

In lumea macroscopica suntem obisnuiti cu ireversibilitatea trecerii timpului: cu usurinta atunci cand vedem un film ne dam seama care este trecutul si care viitorul; cand se sparge un obiect este clar ca nu-l putem avea din nou intreg ca nou. Ca sa nu mai vorbim despre efectele trecerii timpului asupra noastra, din copii, devenim adulti si pe urma batrani....

Din punctul de vedere al particulelor insa, lucrurile arata mult mai simplu: cand doua particule se „ciocnesc” trecutul si viitorul arata la fel – ca si la jocul de biliard. Greu de facut o distinctie clara intre care este trecutul si care viitorul – in lumea particulelor se pot schima unul cu altul. Cel putin asa se credea pana nu de mult....

Iata insa ca rezultatele publicate recent in Physical Review Letters de catre colaborarea BaBar aduc dovezi, pentru prima data, ca lucrurile nu stau chiar asa. Chiar si in lumea particulelor timpul are o directie preferata.

BaBar este un experiment care a functionat in Statele Unite la laboratorul SLAC in perioada 1999 – 2008 avand ca obiectiv principal cel de a masura asimetria intre materie si antimaterie, studiind asa-numitii mezoni B. Acest studiu este extrem de important intrucat ar putea da raspunsul la una dintre intrebarile cele mai fascinante ale fizicii moderne: ce s-a intamplat cu antimateria din Univers, considerand faptul ca materia si antimateria s-ar fi nascut in aceeasi cantitate in momentul Big Bangului?

In perioada cat a functionat, BaBar a masurat circa 500 de milioane de perechi de particule si antiparticule gen B (aceste particule sunt generate in perechi).

Cum era de asteptat, cercetatorii au masurat o asimetrie in comportamenttul materiei (mezonii B) si a antimateriei (mesonii anti-B). Practic, comportamentul acestor mezoni violeaza o lege de conservare in fizica, si anume asa-numita paritate CP. Paritatea CP (procesul de conjugare a sarcinii, adica o sarcina pozitiva devine negativa si invers si paritatea P – adica inversiunea spatiala) faca la randul ei parte dintr-o lege de conservare care este considerata fundamentala in fizica particulelor: CPT (deci pe langa CP de mai inainte se adauga T – inversiunea temporala). Daca, asa cum se crede, CPT ramane o lege de conservare valabila, si daca, asa cum s-a masurat CP ete o „lege violata” nu ne ramane alta alternativa decat sa fie violata si legea T – adica cea legata de timp. Deci existau dovezi indirecte ale existentei unei directii preferate in timp a proceselor din lumea particulelor.

Cercetatorii de la Babar insa au facut un pas inainte: au masutar in mod direct sageata timpului.

Practic au re-analizat datele pe care le aveau la dispozitie cautand procese in care mezonii B faceau tranzitia dintr-o stare sa o numim B1 intr-o stare B2. Folosind proprietatile cuantice ale perechii de mezon B – mezon anti-B, au reusit sa masoare cum tranzitia din B1 spre B2 are loc de circa 6 ori mai des decat din B2 spre B1. Deci cu o preferinta clara! O directie a timpului ca si cum inversand timpul dintr-o directie spre cealalta lumea s-ar schimba.

Masuratoarea efectuata de BaBar a starnit mult interes si multe comentarii in lumea fizicienilor – este o masuratoare din care putem invata ceva nou legat de natura timpului si despre misterele acestuia.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication