Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Neomania sau mania pentru nou
04-10-2012, 11:25 AM
Post: #1
Neomania sau mania pentru nou
Si cand te gansesti ca asa si este. Cu toate inventiile si progresul fantastic din ultimii zecide ani, ne agatam si ne folosim, in cea mai mare parte, de chestii inventate acum multe sute, chiar mii de ani. Si cred ca autorul are dreptate. In 50 de ani, o sa mai folosim inca multe chestii din trecut.

Lumea nu s-a schimbat radical niciodata. Va fi altfel peste 50 de ani?


Cum va arata lumea peste 50 de ani? Oamenii si-au pus aceasta intrebare si in 1962. Astazi, la 50 de ani de atunci, previziunile lor suna de-a dreptul ridicol.

Cerul nu este blocat de masini zburatoare, iar vacantele nu ni le petrecem pe Luna, cum credeam acum 50 de ani.

Oamenii sunt prea obsedati de nou, omitand sa vada ca in mare parte traiesc ancorati in trecut. Doi scriitori contemporani de marca ne infatiseaza, in randurile care urmeaza, diverse idei care, intr-un final, ne vor face sa privim cu alti ochi lumea in care traim.

Filosoful britanic Nassim Taleb a fost primul care a vorbit despre conceptul de "neomanie". El aminteste, la modul ironic, de fanii gadgeturilor care nu pot rezista tentatiei de a-si achizitiona un nou model de smartphone sau tableta.

Filosoful de origine libaneza, care a facut senzatie cu textele sale pe marginea "teoriei coincidentelor", este totodata si autorul cartii "Black Swan of Cairo", un best-seller in care vorbeste despre conceptul de "lebada neagra". El descrie astfel "fenomenul rarisim, neasteptat, care schimba radical modul cum functioneaza lucrurile, care ia pe toata lumea prin surprindere si care nu poate fi prevazut".

Unul dintre elevii sai, filosoful si scriitorul elvetian Rolf Dobelli, continua cu analiza "neomaniei", scrie Deutsche Welle, in volumul "The Art of Thinking Clearly", aparut in 2011.

El spune ca, si in urma cu 50 de ani, oamenii sperau sa vada intr-o buna zi, zburand pe deasupra lor, masini sofisticate, orasele ar fi trebuit sa arate ca niste structuri imense de sticla, iar printre cladirile gigant sa ne impiedicam de cai ferate suspendate.

Visam ca vom locui in orase subterane, ca ne vom petrece vacantele pe Luna si ne vom hrani exclusiv cu alimente artificiale. Copiii urmau sa nu mai fie conceputi pe cale naturala, ci ar fi fost alesi dintr-un catalog. Cei mai buni prieteni ai nostri urmau sa fie robotii, noi eram nemuritori, iar bicicleta clasica ar fi fost inlocuita cu una cu reactie, mai spune scriitorul.

A te droga cu ce e mai nou

Acum priviti in jur!, scrie Dobelli. Stati pe un scaun, o inventie care dateaza de pe vremea faraonilor egipteni. Purtati pantaloni, care au aparut pentru prima data in urma cu 5.000 ani. Ideea de pantofi de piele te duce cu gandul mult inapoi, la ultima era glaciara.

Biblioteca cu carti este din lemn, cel mai vechi material de constructie din lume. Poate ca citesti acest text cu ochelarii, la fel ca si bunicul. Cand vine vremea sa mananci, tu, (la fel ca strabunicul tau), te asezi la masa (tot din lemn) si cu ajutorul unei furculite (inventie a romanilor) ingurgitezi ceea ce ai in farfurie.

In cartea "The Art of Thinking Clearly", autorul dezvaluie cititorilor erorile sistematice pe care le facem in viata de zi cu zi. "Neomania" este una dintre ele. Pe urmele profesorului sau, Nassim Taleb, Dobelli ne propune si o incursiune in viitor.

Sa privim inainte, spune el. Cum va arata lumea peste o jumatate de secol? Puteti fi siguri ca aceste tehnologii, care au supravietuit in ultimii 50 de ani, vor mai dainui cel putin inca 50. Si sa nu va mirati daca tehnologii care au aparut cu cativa ani inainte deja nu mai exista.

Priviti tehnologia ca o specie animala. Ceea ce a supravietuit in decurs de secole are mari sanse sa supravietuiasca si pe mai departe.

Cand priveste catre viitor, fiecare societate se gandeste la cele mai recente inventii si minuni tehnologice. In anii '60 ai secolului 20, toti se uitau catre Cosmos, sperand ca, in curand, excursiile copiilor lor se vor derula pe Marte sau Luna. In anii '70 ai secolului trecut, era la moda plasticul, iar noi eram siguri ca nu va trece mult timp si vom trai in case construite din acest material.

Gunoaiele istoriei

Astfel, supraestimam importanta noului. Filosoful Taleb numea aceasta perceptie "neomanie", mania pentru nou, spune Dobelli. Conform lui Taleb, ultima stralucire a modei devine mata mult mai repede decat ne asteptam.

Viata cotidiana din 2062, cu siguranta, va arata ca cea de astazi. Desigur, peste tot va fi plin de noi inventii tehnologice, dar majoritatea dintre ele vor avea o viata scurta. Ele vor fi indepartate de ceea ce Taleb numeste "bulshit filter" (filtrul gunoiului istoriei).

Neomania are si un alt aspect, scrie Dobelli. "La un moment dat, imi placeau oamenii care se adaptau fiecarei inventii tehnologice si nu puteau, de exemplu, trai fara ultimul model de smartphone. Am crezut ca acesti oameni isi depasesc timpul lor. Astzi, deja cred ca ei sunt victime ale unei boli, pentru ca pe ei nu-i intereseaza ce beneficiu aduce fiecare inventie in parte. Ei sunt interesati doar de noutatea acestora", conchide autorul Rolf Dobelli.

http://www.ziare.com/internet-si-tehnolo...ni-1160858

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-10-2012, 10:49 PM
Post: #2
RE: Neomania sau mania pentru nou
Daca te referi la autorul articolului,consider ca nu are dreptate ca suntem ancorati in trecut, este adevarat insa ca este " profund uman să ne dorim ca realitatea în care trăim să fie inteligibilă şi predictibilă. Sute de cărţi explică trecutul. Modul nostru de a înţelege viitorul este bazat pe experienţele trecute, de aceea presupunem că viitorul este o extensie deterministă a trecutului. Taleb spune că există o asimetrie între viitor şi trecut şi este prea subtilă ca noi să o înţelegem în mod natural. "

Eu l-as cita pe Nassim Nicholas Taleb si cu ....... " mintea noastră e o maşinărie de produs explicaţii, concepută pentru a da sens şi incapabilă de a accepta ideea de nepredictibilitate. În previziuni, nu există experţi, iar cei ce afirmă altceva ori sunt escroci, ori profund naivi.

Cat priveste conceptul lui Nassim Nicholas Taleb (NNT), din cartea Lebada neagra, aparuta în 2007 şi revizuita în 2010, iti ia foarte putin sa remarci felul pragmatic în care autorul desfiintează credinta tuturor managerilor, bancherilor de pe Wall-Street, premiantilor Nobel şi a altor academicieni de succes, anume că viitorul este predictibil şi ca oamenii pot face afirmaţii riguroase despre evenimentele viitoare. Autorul explică, cu mult umor, bun-simţ şi sarcasm, conceptul central al cărţii, lebăda neagră.

“Lebăda neagră este un eveniment care are trei atribute.

Primul, este un caz izolat, aflat dincolo de tărâmul aşteptărilor obişnuite, dat fiind că nimic din trecut nu i-a indicat în vreun fel posibilitatea. Apoi, are un impact deosebit. Al treilea atribut este că, în ciuda statutului de caz izolat, natura umană ne-a făcut să născocim explicaţii pentru apariţia sa după ce acest lucru s-a întâmplat, făcându-l explicabil şi predictibil.”

Dacă eşti un curcan şi timp de 1000 de zile primeşti atenţie şi mâncare, eşti convins că nimic nu se va schimba în a 1001-a zi. Realitatea e alta dacă în a 1001-a zi stăpânii tăi sărbătoresc Ziua Recunoştinţei.

Faptul ca un eveniment se întâmplă cu regularitate, o perioadă lungă de timp, nu reprezintă o dovadă că se va repeta la nesfârşit.

O dată ce o lebădă neagră se manifestă, ea devine un fapt explicabil, pe care analiştii se miră că nu l-au văzut venind. Doar era absolut de aşteptat! Asta pentru că mintea noastră e o maşinărie de produs explicaţii, concepută pentru a da sens şi incapabilă de a accepta ideea de nepredictibilitate. În previziuni, nu există experţi, iar cei ce afirmă altceva ori sunt escroci, ori profund naivi, spune Taleb.

Viaţa şi experienţele autorului- adolescenţa marcată de un crud război civil între creştini şi musulmani în Liban şi munca de trader pe Wall-Street l-au influenţat puternic în formularea mesajului cărţii. Anume că ceea ce ştim nu ne este de obicei de nici un folos în a ne apăra de lucrurile care cauzează cel mai mult rău şi schimbă dramatic istoria.


Frumos spus si f interesant,nu? Lasand ca se poate discuta pe marginea textului 09

" Nu numai întâmplările negative sunt analizate de Taleb. El observă că progresul întregii umanităţi e bazat pe întâmplare şi experiment. Niciun om care a schimbat cursul istoriei într-un anumit mod specific (răspândirea internetului, invenţia antibioticelor) nu a pornit la drum ştiind unde îl va duce acesta."
Corect ,nu?http://www.elefant.ro
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-10-2012, 11:00 PM
Post: #3
RE: Neomania sau mania pentru nou
Dar ideea nu era ca vom folosi la nesfarsit chestii din trecut, ci faptul ca in 50 de ani, probabil, inca le vom folosi. Si sincer, chiar cred asta.

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-10-2012, 11:13 PM
Post: #4
RE: Neomania sau mania pentru nou
O sa le folosim dar in varianta imbunatatita 09 si e firesc sa fie asa .
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-11-2012, 09:04 AM
Post: #5
RE: Neomania sau mania pentru nou
Bineinteles ca daca tre sa bat un cui bormasina e mai simplu de folosit, desi parca uneori o las in cutie si tot mai la indemana pare ciocanul.
Daca e sa ne uitam la chestii de lux, cele mai scumpe sunt facute la mana si nu cunosc nici criza.Cum ar fi o pereche de pantofi, bijuterii ,gablonturi. Ramane totusi arta, o fotografie oricat de frumoasa nu va lua locul unei picturi , nu ma refer la astea moderne.

[Image: 2ik9p49.jpg]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-11-2012, 09:11 AM
Post: #6
RE: Neomania sau mania pentru nou
Si daca n-ai ciocan, recurgi la piatra,prima uneala folosiata de om09 Nimic nu se cladeste pe gol 04: valorificam cunostintele acumulate de-a lungul vremii.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-12-2012, 04:29 PM
Post: #7
RE: Neomania sau mania pentru nou
Corect, io-te de asta deja uitam 04, da daca as fi avut nevoie ia sa vezi ce repede imi venea in minte.

[Image: 2ik9p49.jpg]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication