Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fobiile, maniile si obsesiile
09-08-2011, 09:40 AM
Post: #1
Fobiile, maniile si obsesiile
Top 10: Cele mai neobisnuite manii

Cine nu are o manie? Cine nu obisnuieste sa verifice de mai multe ori daca usa casei este inchisa sau daca gazul este oprit?

O multime de obsesiisimple vedem in jurul nostru fara a le cataloga ca atare, cum ar fi trecerea frecventa a mainii prin par sau scarpinatul, spalarea pe maini de multe ori pe zi, joaca cu degetele, miscarea ritmata a picioarelor sunt doar cateva din maniile des inatlnite.

Iata care sunt maniile mai mult sau mai putin neobisnuite:

10. Doromania- reprezinta obsesia pentru cadouri. Exista o multime de persoane care adora sa ofere cadouri altor persoane. Acestea sunt incantate de placerea care o creeaza persoanei in cauza si usor poate deveni obsesie. Doromania consta in oferirea cadourilor fara a avea posibilitatea financiara de a face asta. Uneori se ajunge la probleme financiare grave, deoarece cei care ofera cadouri se ingroapa in datorii.

9. Abulomania- reprezinta o indecizie patologica. Cu totii am trecut prin momente in care ne-a fost mai greu sa luam o decizie in legatura cu o anume problema. Aceasta nu este sfarsitul lumii, problema mare este atunci cand nu te poti decide asupra unui lucru extrem de simplu. Aceasta este abulomania.

8. Ablutomania - reprezinta mania de a te spala pe maini des. Ai observat ca unul din amicii tai se spala prea des pe maini? Ei bine, nu este de rau daca face asta dupa ce foloseste toaleta sau daca a pus mana pe diferite obiecte. Daca amicul tau se spala pe maini fara a face ceva anume... e de rau. Clar are ceva anormal. El se teme de infectii sau mizerie il impinge spre acest gest. De obicei, acesta manie este insotita de alte probleme psihice. Din pacate, aceasta manie este caracteristica copiilor ce sufera de schizofrenie.

7. Trichotillomania - smulsul parului din cap. Atunci cand te afli intr-o discutie, trebuie luata o hotarare, etc se intampla sa duci involuntar mana la cap fie sa te scarpini, fie sa tragi de firele de par. Exista si persoane care obisnuiesc sa se traga frecvent de parul de pe maini, de pe fata, din nas, sprancene sau alte parti acoperite cu par ale corpului

6. Enosimania - senzatia ca cineva a gresit grav. Exista impulsul de a crede ca cineva de langa tine a gresit sau a pacatuit. Acest tip de fobie se caracterizeaza prin respiratie neregulata, rapida, transpiratie si batai iregulate ale inimii.

5. Demonomania - este ideea ca alaturi de tine este un spirit rau. Filmele de groaza si cartile descriu si ne arata ce se intampla cu oamenii atunci cand sunt posedati. Urmarind multe astfel de filme este normal ca oamenii sa ajunga sa aiba teama ca ceea ce vad s-ar putea afla langa ei. Sunt persoane care cred ca exista demoni langa ei si altele care cred ca demonul ii poseda.

4. Clinomania - dorinta exagerata de a ramane in pat. Buna ideea, mai ales in zilele toride. Pentru cei care sufera de aceasta manie, dorinta de a sta in pat poate dura chiar si pana la cateva zile, indiferent de vremea de afara. Termenul vine din limba greaca si inseamna obsesia de a dormi. Ei iubesc patul, asternuturile si pernele.

3. Onomatomania - reprezinta dorinta irezistibila de a repeta cuvinte, in gand.

2. Gamomania - obsesia de a face cereri in casatorie. Poate una din cele mai bizare, daca tinem cont cate persoane fug de acest angajament. Cei care sufera de aceasta obsesie ajung sa devina poligami.

1. Cartacoethes - tendinta de a vedea harti pretutindeni. Creierul uman poate recunoaste forme pretutindeni, de la mancare pana la norisori sau mai stiu eu ce. Nu ai asemanant niciodata o piatra cu un alt lucru sau o fata de om sau un model de pe gresie cu nu stiu ce animal? Chiar si snitzelul din imagine seamana cu un continent.

http://www.apropo.ro/fun/jocuri-video/to...ii-4650530

[Image: 2ik9p49.jpg]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-11-2011, 10:06 AM
Post: #2
RE: Fobiile, maniile si obsesiile
Psihozele şi fobiile secolului 21

Nu e deloc simplu să trăieşti la începutul secolului XXI, când viaţa profesională şi cea de familie au ajuns să îşi ceară drepturile cu aceeaşi vehemenţă. Ritmul trepidant în care evoluează societatea modernă presupune, deopotrivă, energie spirituală şi fizică şi, din păcate, am ajuns să nu mai putem face faţă stresului. Evident, o astfel de situaţie are ca rezultat apariţia a felurite fobii şi psihoze, care, cu 30 de de ani în urmă erau de neconceput.
Cel mai frecvent întâlnite sunt obsesia pentru o alimentaţie sănătoasă, incapacitatea de a se detaşa de problemele de la serviciu sau dependenţa de televizor. Femeile şi bărbaţii sunt, deopotrivă, victime ale acestor "boli" moderne.Mania cumpărăturilor


Pare inofensivă, dar, avertizează specialiştii, e o problemă cât se poate de serioasă şi care are un nume pe măsură: colecţionarea compulsivă de obiecte, sau, abreviat, CCO. Este un fenomen care le afectează în special pe femei şi care se caracterizează prin strângerea de lucruri adesea fără valoare, cum ar fi ziare sau haine vechi, şi refuzul de a scăpa de acestea, chiar şi atunci când locuinţa începe să semene cu un depozit. Indiferent dacă au sau nu nevoie de respectivele obiecte, femeile secolului XXI par că nu se pot desprinde de acestea. Nu aruncă nimic niciodată şi îşi aglomerează în dulapuri haine pe care nu le poartă niciodată, pantofi care nu mai sunt la modă de ani buni sau cosmetice expirate. Această manie, care le face pe doamne şi domnişoare să se asemene cu nişte hârciogi dornici să-şi facă provizii, este un semn al unei dereglări mentale.Munca înainte de orice


Psihologii avertizează asupra acestui obicei, pe care îl consideră drept unul dintre cele mai periculoase ale timpurilor moderne. "Workaholicii", termen inventat de cercetătorul american Wayne Oates prin alăturarea a două cuvinte - "work" (muncă) şi "alcoholic" (alcoolic), trudesc fără încetare şi nu concep ideea de pauză sau de concediu, punând serviciul înaintea vieţii de familie. Dependenţa de muncă însă nu are nimic în comun cu eficienţa, randamentul sau gândul de a face bani mulţi. Pentru un "workaholic", nu rezultatul muncii este important, ci procesul în sine. Munca devine, în această situaţie, un fel de paravan folosit pentru a se proteja de problemele de acasă.


Obsesia pentru o alimentaţie sănătoasă


Această manie a primit din partea specialiştilor numele savant de ortorexie şi este considerată o tulburare de alimentaţie. Desigur, grija pentru o nutriţie echilibrată şi consumarea de alimente sănătoase nu este de condamnat, dar preocuparea excesivă pentru acest lucru este semnul unei tulburări nervoase. Persoanele care suferă de ortorexie ajung ca şi la petreceri să consume mâncarea adusă în geantă de acasă sau să nu bea decât apă, pe care o consideră pură. Obsesia pentru alimentele bio ajunge să le influenţeze într-un mod negativ viaţa, pe care şi-o pierd căutând cu disperare o variantă optimă de nutriţie.


Goana după internet


Psihologii sunt de părere că internetul a ajuns unul dintre cei mai mari duşmani ai unei vieţi normale şi echilibrate. Din păcate, zilnic face noi victime, iar dependenţele care apar de aici sunt multiple. De exemplu, bărbaţi şi femei, deopotrivă, ajung să nu se mai dezlipească de calculator decât cu forţa şi să poarte doar conversaţii monosilabice, pierzând ore în şir cu jocuri online, site-uri de socializare sau chiar matrimoniale. Mai păguboasă este varianta cu site-urile de pe care se poate face shopping, vizitatorii împătimiţi ai acestora provocând astfel în bugetul familiei gaură după gaură.Dependenţa de SMS-uri


O altă obsesie a timpurilor pe care le trăim o reprezintă cea pentru telefonul mobil, mai exact pentru primirea şi expedierea de mesaje. Practic, o persoană care are o astfel de manie îşi petrece timpul verificându-şi celularul la fiecare minut şi butonând toată ziua. Psihologii au şi o explicaţie pentru acest obicei, punându-l pe seama fricii. Mai exact, de teamă să nu se "piardă" în mijlocul societăţii moderne, care evoluează cu o viteză ameţitoare, tot mai mulţi oameni simt nevoia să recurgă la "instrumente" de ancorare în realitate. În concluzie, verifică în mod constant dacă cei din jur îi consideră suficient de importanţi, pentru a le scrie. "Dacă oamenii au nevoie de mine, totul e OK", pare să fie raţionamentul oamenilor care sunt dependenţi de SMS-uri.


Zeul-televizor


E un fenomen des întâlnit, aşa că nu trebuie neglijat. Odată întors acasă de la serviciu, "pacientul" se propteşte în faţa televizorului şi stă cu ochii lipiţi de ecran toată seara, adesea fără discernământ. Potrivit cercetătorilor, există posibilitatea ca atunci când un dependent nu mai are acces la televizor să intre în depresie. Uneori, această privare îi poate împinge pe cei mai slabi de înger chiar să îşi ia zilele
http://www.cancan.ro
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-12-2011, 10:06 AM
Post: #3
RE: Fobiile, maniile si obsesiile
Cat de adevarat e. Foarte realist articolul.

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-12-2012, 11:43 AM
Post: #4
RE: Fobiile, maniile si obsesiile
Citeam despre fobii si am intrat pe net sa vad cum se manifesta" Frica de bani (Chrometophobia) " 04: si am gasit GHIDUL FOBIILOR ,fantastic cate "frici "poate avea omul .Nu mi-as fi imaginat ca-ti poate fi frica de stele, sau de aur .

Rofl am gasit "Teama de cărţi-Bibliophobia " , as declara-o "fobia scolarilor" 04: si nu numai.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-17-2012, 12:03 PM
Post: #5
RE: Fobiile, maniile si obsesiile
daaaa, bibliofobia cred ca incepe sa se dezvolte ca ciuma .

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-22-2012, 05:49 PM
Post: #6
RE: Fobiile, maniile si obsesiile
Buna,doresc sa comunic cu persoane diverse despre fobia de murdarie,multumesc
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-22-2012, 09:12 PM
Post: #7
RE: Fobiile, maniile si obsesiile
Psihologul Allport , la prima intalnire cu Freud spunea urmatoarele :
"....că a întâlnit un băiat în tren în drumul spre Viena, căruia îi era frică să se murdărească. Acesta refuza să se aşeze lângă cineva murdar, în ciuda liniştirii din partea mamei acestuia. Allport a sugerat că poate băiatul a învăţat fobia de murdărie de la mama lui, un tip îngrijit şi mai degrabă dominator.
După ascultarea lui Allport timp de un minut, Freud a întrebat, "Şi acel băiat erai tu?"

Sunt curioasa cum comentati voi asta.......
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-24-2012, 08:09 AM
Post: #8
RE: Fobiile, maniile si obsesiile
Freud a intuit ca acel baiat,era Allport sau il cunostea,ii stia teama....
Psihologii spun ca a incerca sa ''linistesti''pe cineva cu astfel de tulburare,este inutil,nu da rezultate,pentru ca creierul primeste alte informatii.
Trebuie terapie,dorinta,vointa de vindecare si sustinerea familiei.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-24-2012, 10:53 AM
Post: #9
RE: Fobiile, maniile si obsesiile
:Dcorect, prin vointa in primul rand se rezolva problema, pt ca vorbim de o teama irationala. sincer, cred ca celor cu fobii nu le e usor, pt ca nu pot avea o viata normala. totul pleaca de la "masnarda" si daca acolo sunt ceva probleme...

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-24-2012, 11:44 AM
Post: #10
RE: Fobiile, maniile si obsesiile
(09-24-2012 08:09 AM)marieta Wrote:  Freud a intuit ca acel baiat,era Allport sau il cunostea,ii stia teama....
Psihologii spun ca a incerca sa ''linistesti''pe cineva cu astfel de tulburare,este inutil,nu da rezultate,pentru ca creierul primeste alte informatii.
Trebuie terapie,dorinta,vointa de vindecare si sustinerea familiei.

Eu am vrut sa "semnalez" ca o fobie nu este neaparat o boala , ex fiind Allport, caruia frica de murdaie i-a fost indusa de mama sa.De altfel
,cred ca multa lume confunda "mania pt curatenie " cu "fobia de murdarie."
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication