Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Poluarea si efectele ei
03-31-2011, 10:17 AM (This post was last modified: 04-01-2011 05:27 PM by mod1.)
Post: #1
Poluarea si efectele ei
Efectele poluării: 1.000 de morţi în doar 5 ani


Cel puţin 800 de adulţi şi 200 de nou-născuţi au murit, din 2004 până în 2009, din cauza unor boli respiratorii provocate de aerul poluat al Capitalei.
Sursa: REUTERS

Acum doi ani, 300 de bucureşteni ar fi putut evita internarea în spital dacă aerul din Capitală ar fi fost mai puţin poluat. În plus, din 2004 până în 2009, peste 800 de adulţi şi peste 200 de nou-născuţi au murit din cauza poluării cu pulberi în suspensie, de tip PM10 (un complex de particule solide foarte mici, cu diametrul mai mic de 10 micro metri - n.r.), care potenţează afecţiunile respiratorii. Aşa arată rezultatele unui studiu realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.


Mai mult, potrivit aceluiaşi studiu, doar pe 23 decembrie anul trecut, bucureştenii au respirat aer cu concentraţii de PM10 de peste trei ori mai mari decât limita şi cu concentraţii de PM2,5 (particule solide cu diametrul mai mic de 2,5 micro metri - n.r.) de aproape şase ori mai mari decât limita.

Iar "bilanţul" mai mult decât îngrijorător al cercetării vine în contextul în care Organizaţia Mon dială a Sănătăţii (OMS) arată că efectul pulberilor în suspensie asupra sănătăţii este "extrem de serios".

Cauzele poluării: panseluţele şi excrementele de câini

Şeful Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu, are şi o explicaţie referitoare la principalele cauze ale poluării din Bucureşti, care de - pă şeşte cu mult limitele admise, în special în preajma Cercului Militar şi în zona Mihai Bravu.

Astfel, una dintre cauze constă în numărul mare de maşini care tranzitează zilnic oraşul. "Responsabili suntem toţi, pentru că ne-am cumpărat maşină într-un oraş construit pentru 100.000 de maşini, în care circulă însă zilnic 1.000.000", spune Ionescu.

Iar o altă cauză a poluării aerului este reprezentată, în opinia acestuia, de "panseluţele pe care le plantează primarii de sector, pentru care este adus pământ vegetal, care depăşeşte bordura, motiv pentru care, la fiecare ploaie, acesta ajunge în rigole, unde se usucă şi se ridică în atmosferă".

Mai mult, preşedintele organizaţiei Eco Civica, Nicolae Rădulescu Dobrogea, susţine că pe străzile Capitalei sunt zilnic cinci tone de excremente de câine, care, într-o lună, se transformă, de asemenea, în praf periculos pentru sănătate.

http://www.evz.ro/detalii/stiri/efectele...25482.html

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
05-28-2011, 12:21 PM
Post: #2
RE: Poluarea si efectele ei
Harta poluării din România arată că bucureștenii sunt cei mai afectați.


Comisia Europeană şi Agenţia Europeană de Mediu au realizat hărțile de poluare ale țărilor din Europa. Potrivit specialiștilor, bucureştenii respiră cel mai poluat aer din România. Autoritățile bucureștene au pe hârtie o strategie de combatere a poluării, care a fost aprobată în noiembrie 2008.

Hărțile prezintă în detaliu cât de poluate sunt oraşele şi satele europene.De asemenea, sunt arătate sursele poluării (exemple:industrială, traficul auto, navigație sau aviație), precum și substanțele toxice care există în zonele respective și pun în pericol sănătatea oamenilor.

Cei care vor să consulte hărțile, pot vedea inclusiv cât e de curat aerul din cartierul lor.

De exemplu, dacă selectezi sursa de poluare pe harta Bucureștiului, îți vor apărea majoritatea zonelor marcate în culoarea roșie, ceea ce înseamnă un nivel de poluare extrem de ridicat.

Din cauza prafului care depăşeşte concentraţia maximă admisă de 50 micrograme/mc/zi, în 15 zone din ţară, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement asupra României.

În 2030 jumătate din maşini trebuie să fie electrice sau hibride

”Până în 2030, toate ţările membre UE vor trebui să aibă jumătate din maşinile care circulă pe stradă hibride sau electrice”, a explicat recent Laszlo Borbely, care a citat o Directivă europeană.

Iar, potrivit acestuia, din 2050 oraşele mari europene sunt obligate să interzică accesul maşinilor alimentate cu benzină sau motorină în localitate.
Până auna alte, îăn două două luni, România va trebui să dea Comisiei Europene un răspuns în legătură cu măsurile de reducerea a cantităţii de mici particule de praf din aer, iar până la sfârșitul lunii iunie, România va trebui să reducă concentraţiile de PM10 din 15 zone, în caz contrar riscând amenzii usturătoare din partea UE.

Strategia pentru combaterea poluării din Capitală, pusă pe hârtie din 2007 .

Deși traficul reprezintă principala sursă de poluare din Capitală, iar autoritățile au pus pe hârtie strategii și planuri de reducere a acesteia încă din 2005, în prezent nici un act, elaborat de specialiștii Primăriei Capitalei, nu a fost pus în practică până la capăt.

Astfel, dacă în 2009 autoritățile locale trebuiau să pună în aplicare o prevedere în care se specifică că prima bandă a străzilor din Bucureşti va fi destinată exclusiv autoturismelor cu trei sau mai mulţi pasageri, vehiculelor RATB şi maşinilor de intervenţie (salvare, poliţie, pompieri).

Programului integrat de gestiune a calitaţii aerului în Bucureşti aprobat, în noiembrie 2008 de consilierii generali ai Capitalei, mai prevedea interzicerea staționării ”oricărui vehicul, între orele 8.00 şi 20.00, pe banda întâi a şoselelor cu două benzi, iar pe timp de noapte parcările hipermarketurilor se vor transforma în parcări de reşedinţă gratuite pentru riverani”.

În acelaşi program, o altă măsură pentru creşterea calităţii aerului în Capitală se referea la parcări, care ar fi trebuit să fie, până în prezent, „dale înierbate.

Acelaşi program propune şi creşterea tarifelor pentru parcarea în zonele centrale, încuraja mersul pe bicicletă, astfel că fiecare instituţie publică şi privată va fi obligată, până la sfârşitul anului 2012, să amenajeze parcări pentru biciclete. Obligaţia este valabilă şi pentru cei care cer autorizaţie de construcţie.

Proprietarii erau obligați să facă spații verzi pe terenurile lăsate în paragină

În plus, „proprietarii de terenuri care nu construiesc, în termen de un an de la dobândirea acesteia, ceva pe suprafaţa deţinută vor fi obligaţi să amenajeze spaţii verzi pe teren”, se mai specifica în actul care nu a fost luat în seamă de autorități.

Iar, în scopul diminuării poluării din timpul zilei, programul sugerează ca operaţiunile de salurizare stradală (măturare - aspirare - stropire) să se facă în intervalul orar 7.00 – 20.00, iar colectarea deşeurilor să aibă loc noaptea, între orele 20.00 şi 7.00.

Programul integrat de gestiune a calităţii aerului în Bucureşti a fost realizat, în perioada iulie 2007 - iulie 2008, de o comisie tehnică din care au făcut parte specialişti din Primăria Capitalei, primăriile de sector, autorităţile sanitare şi de protecţie a mediului, Registrul Auto Român, Oficiul de Cadastru, Poliţia Rutieră şi Geodezie şi Administraţia Naţională de Meteorologie.


Vezi aici cât de poluat este orașul tău
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
05-30-2011, 09:30 AM
Post: #3
RE: Poluarea si efectele ei
Fratilor, e groasa. Deci jn final ne vom praji! 04 Io cand va zic ca Iadul e acilea.... 09

AIE: Emisiile de dioxid de carbon au atins cel mai inalt nivel inregistrat vreodata


Emisiile de dioxid de carbon (CO2) au ajuns la un cel mai mare nivel cunoscut vreodata, sporind temerile ca temperatura la nivel global ar putea creste cu mai mult de doua grade Celsius, prag considerat "periculos", conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIE), citate luni de publicatia The Guardian.

Estimarile nepublicate ale AIE au aratat ca revenirea la crestere economica la nivel mondial in 2010 a coincis cu o crestere de 1,6 gigatone de emisii de CO2, cel mai inalt nivel inregistrat vreodata, potrivit cotidianului.

"Aceasta este cea mai proasta veste in ceea ce priveste problema CO2", a declarat economistul-sef al AIE, Fatih Birol.

"A devenit o provocare extrem de dificiala sa impiedicam o crestere a temperaturii globale cu mai putin de doua grade", a adaugat el.

"Perspectivele sunt sumbre. Asta arata cifrele", a explicat oficialul.

Oamenii de stiinta estimeaza ca o crestere a temperaturii globale cu mai mult de doua grade Celsius duce la "schimbari climatice periculoase".

AIE a avertizat ca nivelul anual de emisii de CO2 nu ar trebui sa depaseasca 32 gigatone in 2020. Potrivit ultimelor estimari, aceste emisii au atins 30,6 gigatone in 2010.

http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-874942...eodata.htm

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
09-30-2011, 11:15 AM
Post: #4
RE: Poluarea si efectele ei
Orașul cel mai poluat din lume - Ahwaz

Potrivit unui raport al OMS, orașul iranian Ahwaz este locul cel mai poluat din întreaga lume. Vina o poartă industriile și utilizarea masivă a combustibililor fosili.

Pe lista neagră a Organizației Mondiale a Sănătății figurează multe alte orașe din lumea arabă, care, alături de unele state africane și asiatice, suferă cel mai mult de pe urma poluării mediului. „Topul” OMS a fost realizat în urma unei monitorizări a calității aerului în circa 1100 orașe din 91 de țări, în perioada 2003-2009. Măsurătorile au privit ansamblul particulelor solide și lichide răspândite în atmosferă, cu un diametru mai mic de 10 micrometri (PM10) și 2,5 micrometri (PM2,5).

Ahwaz se situează pe locul 1 cu o densitate medie de PM10 egală cu 372 micrograme/mc pe an. O cifră considerată „monstruoasă”, având în vedere că limita fixată de OMS pentru acest tip de particule este de 20 micrograme/mc/an. Orașul iranian este urmat de Ulan Bator, capitala Mongoliei (279 micrograme/mc/an) și de Sanandaj, un alt oraș din Iran, unde se înregistrează 254 micrograme/mc/an.

Locuri „de frunte” dețin și Pakistanul, Botswana și Senegalul, prezente într-un Top 10 al celor mai „intoxicate” țări din lume.
Potrivit OMS, principalii responsabili pentru această stare de fapt sunt industrializarea excesivă și utilizarea aproape exclusivă a combustibililor fosili, atât în sectorul transporturilor, cât și în cel al producerii de electricitate. Și nu este o întâmplare că pe primele locuri în top se află multe țări emergente, dispuse să sacrifice mediul înconjurător și sănătatea po39ției în numele progresului și al creșterii economice.

Iar datele OMS arată că, în fiecare an, poluarea ucide circa 1,34 milioane de persoane.

http://www.stiintasitehnica.com/ora-ul-c...z_714.html

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-05-2011, 11:29 AM
Post: #5
RE: Poluarea si efectele ei
Vorbeati de datoriile pe care le tot facem si pentru care vine scadenta? Dar pentru ce-au facut comunistii platim costuri enorme si azi. Uite unul dintre ele. Pacat ca despre asta nu se discuta asa mult.

Poluarea provocata de industria socialista ne costa peste 4 miliarde de euro

Ecologizarea zonelor afectate de poluarea istorica din perioada de industrializare socialista ar costa Romania intre 4 si 5 miliarde de euro.

"Romania, din punctul meu de vedere, are nevoie de 4-5 miliarde de euro, in momentul acesta, pentru a-si rezolva problemele cu poluarea istorica generata de industrie si minerit. Romania nu-si permite practic astazi sa aiba un asemenea buget pentru ecologizare", a afirmat Marin Anton, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor, citat de Evenimentul Zilei.

Potrivit datelor Ministerului Mediului si Padurilor, Romania are foarte multe situri cu poluare istorica deosebit de accentuata, iar principalii poluatori au fost industria petro-chimica, exploatarea petrolului si industria miniera.

In cazul mineritului, cele mai relevante exemple de zone cu poluare istorica ramase netratate sunt Baia Mare, Baia de Aries, Baia de Borsa si Rosia Montana. Anton a adaugat ca ministerul monitorizeaza toate aceste situri, iar lipsa de actiune concreta se explica prin lipsa de fonduri.

Legat de proiectul de exploatare a aurului propus de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), oficialul a pledat pentru acceptarea acestuia.

"Unul din argumentele in favoarea acestui proiect este faptul ca ar putea rezolva, in zona Rosia Montana, dezastrul ecologic care exista astazi acolo. O astfel de exploatare poate rezolva problema istorica. Pentru mine, acesta este un argument foarte sanatos. A aduce in conditii normale un areal care acum este poluat este foarte important", a mai declarat Anton.

RMGC estimeaza in planul de afaceri o investitie de 2 miliarde de dolari, un impact economic direct de 4 miliarde de dolari si rezerve de 10,1 milioane de uncii de aur (314 tone) si 47,6 milioane de uncii de argint (1.480 tone). RMGC este o companie romaneasca ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources (circa 80%) si statul roman, prin compania Minvest Deva (circa 19%).

http://www.ziare.com/social/poluare/polu...ro-1125045

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-05-2011, 01:37 PM
Post: #6
RE: Poluarea si efectele ei
Apopo de poluare ,citi aici ce blestem pe capul unui copil , 80% din creieruil lui este ars.
Cauza ? Cernobal 04:


" Vinovatul pentru ce suferă acum Denis este la 1.100 de kilometri distanţă. Pe 26 aprilie 1986 exploziile de la centrala nucleară de la Cernobîl au răspîndit în atmosferă cantităţi de substanţe radioactive ce se resimt şi azi. "Voi aţi fost radiaţi atunci, iar asta se poate transmite copiilor voştri. Am întîlnit cazuri multiple", asta ne-au spus doctorii, povestesc Cosmin şi Ionela."
Citit aici articolul,este impresionant.

http://www.gsp.ro/gsp-special/superrepor...68061.html
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-09-2012, 10:32 AM
Post: #7
RE: Poluarea si efectele ei
Daca nu stiati care e cel mai poluat oras din lume, el se afla in Rusia. Cititi si va ingroziti ce inseaman asta. Sol erodat, ploi acide, boli grave, deseuri, ape contaminate, lipsa vegetatiei. Ma mir cum in zona mai exista populatie.

Cel mai poluat oras de pe planeta se afla in Rusia (Galerie foto)


Cel mai poluat oras din lume a fost declarat de UNESCO, dar recunoscut si de autoritatile locale, Karabash, situat in regiunea Celeabinsk, in Federatia Rusa.

Orasul a aparut in anul 1822, pe amplasamentul unui vechi sat de tatari, cu acelasi nume. In limba tatara, Karabash inseamna "Cap Negru". Satul s-a dezvoltat brusc, dupa descoperirea unor minereuri cu continut de aur, a caror exploatare a durat aproape un secol.

In acest timp, intreaga zona s-a pomenit acoperita cu deseuri minerale, intrucat continutul de aur al minereului era foarte scazut. La inceputul secolului XX, geologii au identificat importante zacaminte de cupru si, odata cu aceasta, a inceput calvarul.

Demarata inainte de Primul Razboi Mondial, exploatarea a devenit, in perioada sovietica, un urias combinat de producere a cuprului, fara sa se asigure. Nicio masura de protectie a mediului. De randul acesta, contaminarea mediului devenea deosebit de agresiva.

In procesul de fabricare a cuprului, industria degaja in atmosfera dioxid de sulf, care, in combinatie cu apa, genereaza acid sulfuric. Zona a inceput sa fie bantuita de ploi acide.

O buna parte din vegetatie a disparut, fauna s-a imputinat, iar sanatatea oamenilor a inceput sa fie grav afectata de cancer, eczeme, pietre la rinichi, defecte fetale, retard mental, paralizie cerebrala.

In 1989, autoritatile - inca sovietice - au hotarat incetarea activitatii combinatului, dar elaborarea cuprului a reinceput noua ani mai tarziu, 1998, din initiativa privata, cu justificarea ca, prin aceasta se creaza locuri de munca.

Unele masuri de protectie a mediului, impuse de autoritati sunt departe de a indeparta renumele localitatii Karabash ca cel mai poluat oras din lume. Imaginile ce urmeaza, prezentate de BigPicture.ru, vorbesc despre aceasta trista realitate.

Karabash 1


Combinatul emana anual in atmosfera peste 180 de tone gaze toxice, care devin ploi acide si ataca intregul mediu.

Karabash2


Muntele Bald din apropiere era candva acoperit de padure. A ramas pamantul uscat, pe care nu mai creste nici iarba.

Karabash3


Praful infestat face aerul irespirabil. In ultimii ani, ploile acide au afectat apele raului Sak-Elga, care erodeaza permanent solul.

Karabash4


Pana la o distanta de 100 metri de malul raului Sak-Elga, nu creste nicio vegetatie. Continutul in fier al apei depaseste de 500 ori nivelul acceptat de norme.

Karabash5


In ultimul deceniu, autoritatile au impus reimpadurirea zonei, dar puietii plantati se dezvolta greu, iar cei mai multi raman pitici.

Karabash6


Pe fundalul acestui peisaj selenar, se inalta amenintatoare gaze, continand plumb, sulf, cupru.

Karabash7


Acelasi naucitor peisaj. Expertii au calculat ca, pe perioada existentei sale, combinatul a eliminat 14 milioane de tone de emisii gazoase, care s-au intors pe pamant sub forma de pulberi sau ploaie.

Karabash8


Minereul contine 1% cupru. Deci, pentru a obtine o tona de cupru, se deverseaza in natura 100 de tone de deseuri.

Karabash9


Orasul se intinde pe cele doua "maluri" ale haldei de steril.

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-09-2012, 10:45 AM
Post: #8
RE: Poluarea si efectele ei
Voiam sa vad pozele, asa ca am pus sursa,

http://www.ziare.com/mediu/stiri-mediu/c...to-1143770

e oribil.

[Image: 2ik9p49.jpg]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-09-2012, 11:32 AM
Post: #9
RE: Poluarea si efectele ei
Mercic, Angela, uitasem sursa 09.

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-06-2012, 10:27 AM
Post: #10
RE: Poluarea si efectele ei
Hai ca au descoperit astia de unde vine pericolul emisiilor de gaze cu efect de sera. Deci o trecem pe legume 04. Fereasca leru, io fara carnita mor.


25% din gazele cu efect de sera provin de la vaci

Daca toti britanicii ar fi vegetarieni, ar fi echivalentul intreruperii a jumatate din motoarele cu ardere interna.

Oamenii de stiinta au calculat impactul negativ asupra mediului a 61 de produse alimentare, incepand cu carnea proaspata si terminand cu lactatele. Emisiile combinate de gaze cu efect de sera de la alimentele pe care le mananca locuitorii din Marea Britanie sunt echivalentul a 167 milioane de tone de dioxid de carbon.

Concluzia articolului publicat de The Independent este ca trecerea la o dieta vegetariana ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu pana la 26 la suta.

Profesorul Nick Hewitt de la Universitatea Lancaster, care a efectuat cercetarea, a declarat: "Analiza noastra arata ca a alege in cunostiinta de cauza alimentele pe care le consumam poate face o diferenta semnificativa asupra nivelului total al gazelor cu efect de sera, reducand aceste emisii cu un sfert, in plus avand beneficii evidente asupra sanatatii".

Profesorul Hewitt a mai spus ca, daca intreaga populatie din Marea Britanie ar deveni vegetariana, emisiile de gaze cu efect de sera s-ar reduce cu 40 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an, adica o cifra care reprezinta jumatate din emisiile de CO2 ale motoarelor cu ardere interna din intreaga tara.

In cadrul studiului, cercetatorii au calculat emisiile de gaze cu efect de sera asociate cu o gama larga de alimente si diete. Carnea proaspata si branza de vaci si de oaie sunt cele doua alimente de top in producerea de emisii de carbon. Carnea are o amprenta de carbon de 17 kilograme de dioxid de carbon pe kilogram. Branza are 15 kilograme de dioxid de carbon. Vinul are o amprenta de carbon de doua kilograme pe litru, iar cartofii, merele, painea si cerealele sub doua kilograme.

http://www.ziare.com/mediu/emisii-co2/25...ci-1149055

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication