Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plantaţie de nuci ......
01-03-2011, 09:05 PM
Post: #1
Plantaţie de nuci ......
[Image: 12_Nuci_Reuters.jpg]

Plantaţie de nuci cu 7.500 €/ha

Autor: Simona Diaconu

Miezul de nucă este unul dintre cele mai căutate produse cu prilejul sărbătorilor, aşa că şi vânzătorii profită de ocazie pentru a umfla preţurile. Dacă în ţară ar exista mai multe plantaţii de acest tip, importurile ar scădea, iar preţurile s-ar diminua.

* Pentru înfiinţarea unei plantaţii de nuci costul este de 7.500 euro/hectar. Dacă plantaţia este mai mică de 5 hectare, producţia poate recoltată şi manual.Sursa: Simona Diaconu
* În România există doar 450 de hectare cu livezi de nuciSursa: REUTERSÎn ultima lună, pe tarabele din pieţele bucureştene, un kilogram de miez de nucă s-a scumpit cu peste 5 lei, acesta costând în prezent circa 28-30 de lei. În fiecare an, România importă aproximativ 100.000 de tone de miez de nucă. Cea mai mare parte a importurilor provin din Moldova, Franţa şi Turcia.

''Exportatorii străini nu sunt proşti: ştiu că în această perioadă creşte consumul şi că nu avem resurse interne pentru a-l acoperi, aşa că impun preţuri mai mari. Este adevărat că şi comercianţii le mai rotunjesc'', a declarat Daniel Botănoiu, directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli (FNPAR), pentru EVZ.


Lucrul manual e mai sănătos

Dincolo de reducerea preţurilor pe care le plătesc, consumatorii ar mai putea beneficia de produse mai bune. Prin decojirea în sistem industrializat, folosită cu precădere de furnizorii externi, miezul de nucă este uşor presat, astfel că o parte din uleiurile din fruct se pierd. Aşa se explică, spune oficialul FNPAR, gustul de rânced pe care îl au miezii de nucă ambalaţi în pungi, cumpăraţi din supermarketuri.

Agricultorii români nu s-au prea înghesuit să înfiinţeze plantaţii de nuci, deşi acestea ar fi contribuit la protejarea şi conservarea mediului şi le-ar fi adus venituri frumuşele. De pe cele aproape 450 de hectare de plantaţii de nuci din ţară se obţin cam 185 de tone de miez de nucă. La un preţ mediu de vânzare de 23 de lei/kilogram, se obţine mai mult de un milion de euro, adică aproape 2.252 de euro pe hectar.

Investiţii mari, muncă multă

Pentru înfiinţarea unei plantaţii de nuci costul este de 7.500 euro/hectar. Dacă plantaţia este mai mică de 5 hectare, producţia poate recoltată şi manual.

''După 5 hectare trebuie să se recolteze mecanic. Cu mecanizarea aferentă, suprafaţa optimă este de 15 hectare. Costul cu mecanizarea, investiţiile aferente unei suprafeţe de minimum 15 hectare este de circa 55.000 de euro. Întreţinerea anuală a unui hectar de plantaţie cu nuci costă în jur de 1.000 de euro'', ne-a explicat Daniel Botănoiu.

Pentru a asigura condiţii optime de producţie, se recomandă dezvoltarea unui sistem de irigaţii.

''Dacă irigăm "picătură cu picătură" este nevoie de 30.000 litri/an/hectar. Costul cu apa este de 2.000 lei, fără alte costuri suplimentare ce pot apărea", a adăugat directorul executiv al FNPAR.

În timpul iernii, plantaţia nu necesită îngrijiri deosebite. Totuşi, în condiţiile noastre de climă, cel mai bine rezistă varietatea Franquette.

Pomicultorul îşi poate recupera investiţiile şi trece pe profit cam în zece ani de la înfiinţarea plantaţiei. Daniel Botănoiu îi sfătuieşte pe agricultori să uite de ''primii 10 ani de muncă ani''. Adică, în acest timp, banii câştigaţi din exploatare se duc mai mult pe plata utilajelor necesare pentru recoltat, decojit, spălarea, uscarea şi selecţia nucilor, plata salariilor angajaţilor etc. După primii cinci ani de exploatare, costurile se reduc uşor, deoarece nu mai este necesară fertilizarea şi irigarea.http://www.evz.ro/detalii/stiri/plantati...16920.html
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
01-04-2011, 11:19 AM
Post: #2
RE: Plantaţie de nuci ......
Pe mine m-a costat infiintarea mai putin de 7500 de euro/hectar.
Dar nu am aplicat tehnologia in totalitate.

Referitor la "în condiţiile noastre de climă, cel mai bine rezistă varietatea Franquette" este o balarie. La noi in tara sunt conditii pedoclimatice diferite. Si in aceste conditii este absurd sa spui ca "cel mai bine.... soiul ..." deoarece conditiile variaza de la Covasta in Teleorman (sa zicem). In plus, desi si eu sunt adeptul soiurilor si hibrizilor inalt productivi, sa nu uitam ca la noi in tara exista o traditie indelungata privind crearea soiurilor si hibrizilor de nuc, existand multe soiuri autohtone care in conditii similare cu Franquette-ul, in anumite locatii, ii dau acestuia din urma clasa.

Referitor la chestiunea cu "După primii cinci ani de exploatare, costurile se reduc uşor, deoarece nu mai este necesară fertilizarea şi irigarea" eu sunt cam indoit. Nu de altceva, dar daca nu-i dai pomului mancare, de unde pretentia sa si produca intensiv?

Cand armele sunt ilegale, numai delincventii au arme.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-16-2011, 12:31 PM (This post was last modified: 03-16-2011 12:53 PM by andrei_lint.)
Post: #3
RE: Plantaţie de nuci ......
Sunt foarte interesat de o plantatie de nuci de dimensiune redusa, dar aproape tot ce gasesc pe tema asta pe internet sunt articole copiate, povesti SF si calcule invechite (idei de surse mai bune?). Puteti da mai multe detalii in legatura cu afacerea asta? Ma gandesc in special la:

-cat de mai putin de 7500e/ha a costat infiintarea?
-cat costa de fapt intretinerea/ha/an?
-ce productie poate fi obtinuta/ha?
-se poate face rost de fonduri pentru o astfel de investitie?
-ce vanzari pot fi asteptate? am vazut ca in comertul international romanii cer cam 5000USD tona sau 4-4.5EUR kg miez nuca (1/2), dar isi gasesc cererea?

Sunt constient ca sumele difera foarte mult in functie de soi si de cat de "ca la carte" se face plantatia, dar trebuie sa existe si o cale de mijloc.

Multumesc anticipat.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-16-2011, 01:51 PM (This post was last modified: 03-16-2011 01:53 PM by Gogu.)
Post: #4
RE: Plantaţie de nuci ......
Salut,
Haide sa-ti spun cat m-a costat pe mine infiintarea pe hectar. Tine cont ca suprafata oarecum mare am infiintat in toamna.
Si la costuri, avem:
- analize sol, 5 probe/hectar, 100 lei/proba, total 500 lei/hectar
- puiet, 200 buc/hectar (am aplicat schema 8x6 metri, nu 8x4 metri cum se recomanda) din care 15 buc X 17.5 EUR, 185 buc X 14.5 EUR., total 2945 EUR
In total, bani dati su fost circa 3100 EUR.
Nu am calculat operatiunile efectuate cu forte proprii. Astfel, pichetat (circa 40 ron), sapat manual gropi (era scump rau sfredelul de inchiriat, asa ca le-am facut la mana, cost aproximativ de 400 ron), gunoiul de grajd ( nu am un reper valoric aici, dar gandeste-te la minim 10 tone/hectar), tarusii si sfoara cu care sa-i legi (circa 500 ron) si hartia cu care sa-i protejezi iarna de rozatoare (circa 50 de ron).
Daca am uitat ceva si-mi amintesc, o sa postez in continuare.

Despre intretinere, nu am experienta decat a unui an, anul trecut cand am facut teste cu aproape un hectar.
Ca si costuri am avut 1 sac de NPK 15/15/15 (nu-mi amintesc cat am dat pe el), circa 50 ron in chimicale de stropit (cupru si ingrasamant foliar), 2 coase date suprafetei (in bani ar fi cam 70-80 ron) si 2 sapaturi date in jurul pomului (in bani, circa 50 de lei). Am uitat, si 2 udari in vara (circa 200 ron).
Cand spun "circa" la lucrari, spun deoarece lucrarile le-am facut prin forte proprii. Si inca ceva, ma astept ca pe masura ce se maturizeaza, sa creasca costurile, dar nu fantastic de mult.

Productia depinde foarte mult de tehnologie si de multi alti factori. Pe Fernor (pentru care am optat in final) ma astept ca in anul 10-12 sa ajung la 4 tone de sambure/hectar.

Da, se poate face rost de fonduri. Statul roman chiar da si oarece subventie pentru infiintarea si intretinerea livezilor de nuc. Personal nu am optat pentru fonduri si nici pentru subventie. Din motive personale pe care, daca vrei, o sa le detaliez la un moment dat.

Vanzarile in momentul de fata sunt in plin boom. Pretul de 4.5 EUR/kg este pretul din toamna, acum pretul este undeva la 6- 6.5 EUR/kg si tendinta este in continuare de crestere. Iar ca volume, acum este o adevarata goana dupa nuca si sambure. Orice cantitate ai avea, in maxim o saptamana de cand o scoti in piata o ai vanduta.

Cand armele sunt ilegale, numai delincventii au arme.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-18-2011, 12:37 PM
Post: #5
RE: Plantaţie de nuci ......
Buna ziua,

In masura in care va simtiti confortabil sa le detaliati, chiar sunt curios de ce nu ati optat pentru fonduri sau subventii. Stiu ca sunt impuse multe conditii cand esti imprumutat, dar cam atat.

De asemenea, daca puteti spune, cum stau lucrurile sub aspect juridic?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-25-2011, 06:19 PM
Post: #6
RE: Plantaţie de nuci ......
La fonduri nu am apelat din cauza birocratizarii excesive si a timpilor indelungati necesari pentru aprobari & shit.
In plus, la fonduri trebuie infiintata firma, trebuie angajati, trebuie contract cu persoana calificata pe cresterea nucilor (ma rog, agronom sau ceva de genul asta), trebuie facturi pentru absolut toate lucrarile efectuate in plantatie, facturi provenind doar de la firme agreate de catre organ (si care au preturi de te doare mintea) si multe alte bete puse in roate. Observa ca nu am spus nimic de taxele si impozitele pe care trebuia sa le platesc in acest scenariu, si pe care nu le-am platit alegand sa fac plantatia pe forte proprii.
Am pus pe hartie si cu fonduri europene infiintam exact aceeasi suprafata de plantatie pe care am infiintat-o doar cu partea mea de finantare, fara fonduri (nu stiu daca este chiar inteligibila aceasta fraza).
Cat despre subventie, poate o sa optez pentru ea atunci cand am si un venit din plantatie care sa-mi acopere taxele pe care trebuie sa le platesc la stat daca ma duc sa iau subventie. Practic, statul iti da aici cu o mana (subventia pe plantatie) si iti ia cu mai multe (taxe si impozite).
Poate o sa stam odata mai pe larg la o discutie cu o bere in fata. Eventual, daca doresti, putem face o intalnire si "la livada" 03

Cand armele sunt ilegale, numai delincventii au arme.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-30-2011, 10:53 AM
Post: #7
RE: Plantaţie de nuci ......
(03-25-2011 06:19 PM)Gogu Wrote:  La fonduri nu am apelat din cauza birocratizarii excesive si a timpilor indelungati necesari pentru aprobari & shit.
In plus, la fonduri trebuie infiintata firma, trebuie angajati, trebuie contract cu persoana calificata pe cresterea nucilor (ma rog, agronom sau ceva de genul asta), trebuie facturi pentru absolut toate lucrarile efectuate in plantatie, facturi provenind doar de la firme agreate de catre organ (si care au preturi de te doare mintea) si multe alte bete puse in roate. Observa ca nu am spus nimic de taxele si impozitele pe care trebuia sa le platesc in acest scenariu, si pe care nu le-am platit alegand sa fac plantatia pe forte proprii.
Am pus pe hartie si cu fonduri europene infiintam exact aceeasi suprafata de plantatie pe care am infiintat-o doar cu partea mea de finantare, fara fonduri (nu stiu daca este chiar inteligibila aceasta fraza).
Cat despre subventie, poate o sa optez pentru ea atunci cand am si un venit din plantatie care sa-mi acopere taxele pe care trebuie sa le platesc la stat daca ma duc sa iau subventie. Practic, statul iti da aici cu o mana (subventia pe plantatie) si iti ia cu mai multe (taxe si impozite).
Poate o sa stam odata mai pe larg la o discutie cu o bere in fata. Eventual, daca doresti, putem face o intalnire si "la livada" 03
SAL
sunt si eu interesat sa infintez o livada de nuci, insa nu am imtalnit pe nimeni sau nici un forum care sa ma lamureasca macar in proportie de 50%, da-mi si mie un ud de mess sau un mail prin care putem vb, daca doresti.
eu m-am inpotmalit la probele de sol.
sper sa ma poti ajuta ( sa-mi trimiti un id sau ceva de genul acesta ) fiinca nush daca o sa mai intru pe acest topic ( nush daca o sa-l mai gasesc 01) )
de fapt nici nu stiu daca am sris bine sau unde trebuia, scuze este prima data.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-30-2011, 11:54 AM
Post: #8
RE: Plantaţie de nuci ......
(03-30-2011 10:53 AM)Boscu Iulian Wrote:  
(03-25-2011 06:19 PM)Gogu Wrote:  La fonduri nu am apelat din cauza birocratizarii excesive si a timpilor indelungati necesari pentru aprobari & shit.
In plus, la fonduri trebuie infiintata firma, trebuie angajati, trebuie contract cu persoana calificata pe cresterea nucilor (ma rog, agronom sau ceva de genul asta), trebuie facturi pentru absolut toate lucrarile efectuate in plantatie, facturi provenind doar de la firme agreate de catre organ (si care au preturi de te doare mintea) si multe alte bete puse in roate. Observa ca nu am spus nimic de taxele si impozitele pe care trebuia sa le platesc in acest scenariu, si pe care nu le-am platit alegand sa fac plantatia pe forte proprii.
Am pus pe hartie si cu fonduri europene infiintam exact aceeasi suprafata de plantatie pe care am infiintat-o doar cu partea mea de finantare, fara fonduri (nu stiu daca este chiar inteligibila aceasta fraza).
Cat despre subventie, poate o sa optez pentru ea atunci cand am si un venit din plantatie care sa-mi acopere taxele pe care trebuie sa le platesc la stat daca ma duc sa iau subventie. Practic, statul iti da aici cu o mana (subventia pe plantatie) si iti ia cu mai multe (taxe si impozite).
Poate o sa stam odata mai pe larg la o discutie cu o bere in fata. Eventual, daca doresti, putem face o intalnire si "la livada" 03
SAL
sunt si eu interesat sa infintez o livada de nuci, insa nu am imtalnit pe nimeni sau nici un forum care sa ma lamureasca macar in proportie de 50%, da-mi si mie un ud de mess sau un mail prin care putem vb, daca doresti.
eu m-am inpotmalit la probele de sol.
sper sa ma poti ajuta ( sa-mi trimiti un id sau ceva de genul acesta ) fiinca nush daca o sa mai intru pe acest topic ( nush daca o sa-l mai gasesc 01) )
de fapt nici nu stiu daca am sris bine sau unde trebuia, scuze este prima data.

Este OK aici.
Mailul meu este gogubrancardieru@yahoo.com dar il verific destul de rar, cam o data pe zi.
ID-ul este acelasi, dar nu pre sunt online, nu-mi place acest mod de comunicare 01

Cand armele sunt ilegale, numai delincventii au arme.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-01-2011, 11:12 AM
Post: #9
RE: Plantaţie de nuci ......
Informativ: ieri am cumparat niste nuci de la market.
Pret 3,46 -500 g , intregi
3,30- 100 g, miez.

[Image: 2ik9p49.jpg]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-01-2011, 11:28 AM
Post: #10
RE: Plantaţie de nuci ......
Angela a omis sa spuna ca preturile sunt in Euro.

Cand armele sunt ilegale, numai delincventii au arme.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication