Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grafologia - stiinta si arta analizei personalitatii
10-11-2010, 11:58 AM
Post: #1
Grafologia - stiinta si arta analizei personalitatii
Scrisul iti dezvaluie personalitatea

Ai avut vreodata senzatia ca oamenii din jurul tau sunt altfel decat par? Nu ar fi minunat daca ar exista o unealta psihologica prin care sa vezi dincolo de aparente? Analiza Grafologica e una foarte eficienta.

Ce este Analiza Grafologica?

Foarte simplu spus, Analiza Grafologica este arta si stiinta analizei personalitatii umane prin studierea scrisului de mana. Analiza Grafologica arata trasaturile de personalitate - spectrul emotional, fricile, trasaturile de comunicare, mecanismele de aparare si alte peste 100 de trasaturi individuale.
Aceasta stiinta are si limitari: nu poti cunoaste direct din analiza sexul persoanei, varsta, nationalitatea/rasa si nu poti prezice viitorul. Nu poti cunoaste direct credintele, valorile sau comportamentele persoanei analizate. Totusi, un analist grafolog cu experienta, profesionist, poate deduce multe dintre aceste aspecte, poate face interpretari complexe ale personalitatii. Isi poate da seama cum reactioneaza persoana analizata in anumite contexte, acum, si poate aproxima comportamente viitoare ale persoanei. Toate acestea sunt posibile dupa multi ani de studiu si multa pasiune investita in cunoasterea acestei stiinte.

Cum functioneaza?

Neuropsihologii au identificat si clasificat anumite miscari neuromusculare si apoi le-au corelat cu trasaturile de personalitate. Fiecare trasatura de personalitate este reprezentata in creier de catre o cale neurologica (un pattern, un tipar). Si fiecare cale neurologica produce o miscare musculara unica, aceeasi pentru fiecare persoana care are acea trasatura de personalitate.

Atunci cand scriem, micro-miscarile musculare se produc inconstient, iar fiecarei micro-miscari ii corespunde o cale neurologica din creier. Analiza Grafologica studiaza aceste tipare. Intr-un fel, Analiza Grafologica este ca o analiza de body language (limbajul corpului), doar ca este mult mai detaliata si mai precisa, pentru ca identifica corelatia dintre miscarile musculare si tiparele neurologice.

Identificarea personalitatii In numarul acesta si in urmatoarele doua numere ale revistei vor aparea trei articole despre Analiza Grafologica, in care vei gasi mai multe trasaturi de personalitate explicate si vei invata cum sa le identifici in scrisul tau si al celor din jur.
Primul articol, cel de fata, contine unele dintre cele mai importante trasaturi care se identifica din Analiza Grafologica. Ele te vor ajuta sa te intelegi mai bine pe tine, in primul rand. Urmatorul articol va fi despre rela-
tia de cuplu, iar ultimul va contine informatii despre relatiile la birou, cu seful, colegii si clientii.

Ca sa devii specialist, ai nevoie de timp

Primul lucru pe care vreau sa-l intelegi este ca Analiza Grafologica e un domeniu extrem de complex, care are multe conexiuni cu psihologia si sociologia. Personal, mi-au trebuit mai bine de patru ani si cateva sute de persoane analizate, pentru a putea spune ca stiu sa analizez scrisul de mana la un nivel cel putin mediu. Este nevoie de rabdare, atentie si foarte multa experienta pentru a deveni un analist grafolog profesionist. Cunoscand principalele trasaturi ale scrisului de mana , le vei putea identifica atat la tine, cat si la persoanele din jur. Astfel, vei avea cateva informatii in plus despre tine si despre ceilalti, ba mai mult, vei descoperi acest domeniu fascinant.
Daca vei gasi o trasatura mai putin placuta, tine minte ca oamenii sunt fiinte complexe. Acea trasatura poate sa fie manifestata doar in anumite contexte. Da dovada de diplomatie atunci cand descoperi trasaturi negative la altii. Respecta-i pe cei din jur la fel cum te respecti pe tine.

Hai sa analizam cele mai importante aspecte referitoare la scrisul de mana.

Scrisul se poate modifica intr-o mica masura in functie de starea noastra afectiva si de circumstantele in care ne aflam ,dar este aproape imposibil sa ne induca in eroare asupra personalitatii si a starii de spirit de la momentul respectiv.Analiza scrisului de mana reprezinta unul dintre cele mai eficiente teste de personalitate acesta fiind diferit de la persoana la persoana.

Marginea paginii este prima care iti spune ceva despre personalitate. Pagina fara margini si alineate dezvaluie o persoana avara, o margine egala in ambele parti indica o persoana echilibrata, o margine regulata doar pe o singura parte calculata , iar o margine foarte larga indica altruism sau exces.

Aspectul literelor este cel mai important .Abundenta de majuscule in scrisul de mana semnaleaza o persoana modesta sau un spirit material, sunt de parere grafologii.
Daca literele mari pe care le faci seamana cu cele tipografice, denota un simt estetic foarte dezvoltat.
Daca scrisul prezinta inflorituri, esti o persoana careia ii place sa iasa in evidenta si putin prea visatoare.
Daca literele mari arata a cifre, esti o persoana metodica, rationala, ce nu se abate de la principiile sale de viata.
Atunci cand literele mari aduc foarte mult cu cele cele mici, Inseamna ca ai o inteligenta vie ce trebuie valorificata insa la capacitatile sale maxime.
Literele mari, usor aplecate spre stanga, sunt indicii ale unei lupte purtate cu propria persoana iar literele mici inclinate spre stanga dezvaluie o personalitate lente, inactivă si interiorizate. Aplecarea scrisului spre stanga denota inclinatie spre trecut, conservatorism si concentrare pe propria persoana.
Literele mari inclinate spre dreapta tradeaza o dorinta de independenta iar literele mici orientate spre dreapta denota o inteligenta ascutita si un caracter dinamic. Aplecarea scrisului spre dreapta, denota perespectiva spre viitor, altruism, optimism.
Scrisul drept, neinclinat indica simplicitate si demnitate, precum si un caracter inflexibil.
Literel mici si formei acestora , fiind majoritare intr-un text sunt extrem de importante in deslusirea personalitatiile .
Un scris rotund denota o personalitate artistica, orientata spre tot ceea ce inseamna frumos. Daca acesta este insa foarte inclinat, inseamna ca esti o fire pasionala si rebela, daca este ascutit inseamna ca ai un simnt critic foarte dezvoltat.
Literele ovale denota o persona sincera,politicoasa si expansivă, iar literele patrate denota o persoana inchisa si foarte rezervata .
Directia liniilor scrisului constituie unul dintre aspectele pe care grafologii pun mare pret. Un scris orizontal si drept arata ca esti o persoana hotarata, chiar inflexibila in deciziile pe care le iei.
Un scris usor ascendent insemna ca ambitia este principala ta trasatura de caracter.
Un scris care urca exagerat, arata ca esti o persoana foarte increzatoare in fortele propii si considerata un lider in grupurile din care faci parte.
Un scris usor descendent, demota o persona cu un caracter pesimist si melancolic. Scrisul care coboara in mod dramatic indica o persoana cu puternice sentimente negative, de tristete si de dezamagire.
Ordonarea scisului in pagina si marimea spatiilor intre cuvinte ,arata cat de organizata si adaptabila la noi situatii este o persoana. O scriere aerisita denota o personalitate introvertita ,independenta si egoista. Iat o scriere compacta, apartine unei persoane deschise ,sociabile si darnica .
Forta cu care apesi cand scrii pe hartie arata cata energie ai. Un scris apasat exprima implicarea si o mare capacitate de a actiona. Scrisul apasat este al unei persoane usor agresiva si impulsiva dar cu puternice trasaturi de personalitate . In caz contrar, daca scrisul este lejer, fara presiune inseamna ca esti detasata, calma dar timida si cu o vizibila teama de implicare.
Toate caracteristicile au atat componete pozitive cat si negative,nu exista un scris perfect sau ideal. Incercarea de a ne controla scrisul in ideea de a aparea altfel decat suntem, este sortit esecului, deoarece mecanismele neurologice si motorii care dicteaza scrisul se automatizeza in timp, iar "falsificarea" fiind foarte grea.

http://www.avantaje.ro

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
04-26-2011, 12:38 PM (This post was last modified: 04-26-2011 12:41 PM by bodo.)
Post: #2
RE: Grafologia - stiinta si arta analizei personalitatii
Tot ceea ce facem ne dezvaluie intr-o masura sau alta personalitatea. Insa scrisul e unic . Nu exista doi oameni la fel pe acest pamant. La fel cum fiecare din noi are o voce diferita, amprente digitale diferite sau aspect fizic diferit, la fel fiecare din noi are un scris de mana diferit.La fel cum putem "citi" un om dupa postura, gestica, mimica, la fel putem "citi" personalitatea unui om analizand scrisul sau. Cu putin ajutor, acum putem citi multe trasaturi de personalitate din scris - de la stari emotionale simple precum fericire sau tristete,la lucruri intime precum sensibilitate sau frustrare sexuala. In Grafologie este usor sa identificam trasaturi de personalitate, emotiile , trasaturiintelectuale, procese mentale, procese de gandire, energie fizica si psihica - toate aceste lucruri sunt dezvaluite prin scrisul de mana. Un bun analist grafolog poate "depista" la o prima vedere aproximativ 100 de trasaturi de personalitate. Combinand aceste trasaturi, expertul grafolog poate identifica chiar si 400 de trasaturi de personalitate.Rata de succes este undeva intre 70 si 95%, uneori mergand pana aproape de 100%, pe aproximativ 100 de trasaturi de personalitate. Grafologia nu minte tocmai pentru ca scrisul nu minte! Analaiza grafologica este unul dintre cele mai eficiente teste de personalitate.
Revin cu cateva caracteristici particulare ale scrisului, prezentate mai amanutit. Chiar daca unii dintre noi cred sau nu, analiza scrisului poate fi ceva fascinant, si te poate ajuta sa te cunosti mai bine. Iar fascinatia este data de unicitate. Asta e cel mai frumos in grafologie.


Grafologia, studiul si analiza scrisului de mana , reprezinta un mijloc eficace de descifrare a personalitatii si comportamentului oamenilor , fiind folosit din ce in ce mai mult in angajarea si recrutarea personalului , interviuri si selectii , consiliere si planificare a carierei , precum si in analizarea caracterului persoanelor care incalca flagrant legea.
Scrisul este o caracteristica unica a fiecarei fiinte umane , indiferent de felul cum o persoana a fost invata sa isi aseze cuvintele pe hartie. Utilizand peste 300 de criterii de interpretare a scrisului , grafologii trebuie sa dea dovada si de o mare abilitate si subtilitate in arta psihologica de interpretare a personalitatii .


Scrisul de mana al unei persoane si amplasarea lui pe pagina exprima impulsurile specifice fiecarui individ .Prin examinarea unei mostre de scriere , un expert in grafologie este capabil sa identifice trasaturi relevante ale felului cum sunt configurate literele si ale modului cum acestea interactioneaza intre ele. Pentru analizarea si interpretarea viabila , clara si cuprinzatoare , a scrisului nu este de ajuns sa descoperi o singura caracteristica a acestuia , ci o multitudine trasaturi interrelationate.

Stiinta grafologiei a fost folosita de chinezi incepand cu 3000 de ani in urma , fiind abordata apoi de romanii din antichitate dar si de alte culturi si civilizatii ale lumii. Bazele moderne ale grafologiei au fost puse de un grup de clerici francezi condus de abatele Bichon , care a definit aspectele fundamentale ale acestei stiinte in anul 1870, dupa 30 de ani de studiu.

Asemeni psihologilor , grafologii profesionisti se supun unui strict cod etic .Cei care apeleaza la aceasta stiinta ii recunosc valoarea in domeniul profesional , ca o metoda aditionala de intelegere a caracterului oamenilor. Grafologia este un instrument extrem de util in identificarea calitatilor si capacitatilor , talentului si potentialului unui individ , in special in orientarea profesionala si imbunatatirea relatiilor interumane.

Caracteristicile scrierii in grafologie

Asa cum am mentionat mai inainte , in instrumentarul grafologiei sunt incluse circa 300 de trasaturi .In acest articol , voi trece in revista elementele de baza din scriere , precum si felul in care pot fi acestea interpretate.

Inclinarea scrisului

Se spune ca inclinarea catre dreapta a scrisului este una obisnuita si ca cei care isi aseaza literele orientate spre stanga depasesc limitele normalitatii. Cu toate acestea , s-a observat ca , adeseori, cei care tind sa isi incline in scriere literele spre dreapta sunt oameni foarte activi sau grabiti.
Literele inclinate spre dreapta in scrierea de mana indica , de obicei, nevoia de comunicare , dar nu si felul in care se materializeaza aceasta.De exemplu , o astfel de scriere poate transmite ca persoana respectiva isi doreste sa fie prietenoasa , sau manipulativa , ori cordiala , sau bagareata .Ei i-ar place sa controleze oamenii sau sa fie iubitoare ori incurajatoare , pentru a numi numai cateva posibilitati.

Literele drepte , neinclinate , indica , de cele mai multe ori, independenta ori un mare nivel de autocontrol. In acelasi timp , o persoana care scrie astfel tinde sa fie rigida sau metodica.
Scrierea oblica spre stanga este interpretata ca o directionare catre mama sau trecut.In acelasi timp, aceasta orientare a literelor pare a fi specifica mai ales femeilor dar si oamenilor marcati de un dezechilibru in relatia cu parintii.
Literele inclinate spre stanga denota emotivitate si rezervare. Cel ce scrie in aceasta maniera are nevoie sa fie sincer cu el insusi in primul rand si poate fi manat de resentimente atunci cand alti oameni incearca sa il forteze sa se angajeze fata de ei.

Ascendenta sau descendenta scrierii

Atunci cand cineva are tendinta de a scrie cu linii descendente , inseamna ca poate fi influentat de o depresie ori pesimism.

Turnura ascendenta a scrisului indica optimism si nevoia de a progresa.

Marimea scrisului

Scrisul de mana este caracterizat de trei zone orizontale : zona mijlocie, cea superioara si cea inferioara. In medie, scrierea oamenilor cuprinde cate 3 milimetri pentru fiecare zona , ceea ce inseamna o inaltime totala de aproximativ 9 milimetri .Mai mult decat atat , este considerata fi o scriere mare ; mai putin, o scriere mica sau marunta.
Literele mari folosite in scris sunt specifice oamenilor deschisi , extrovertiti .In acest fel, ei dau dovada de incredere in ei insisi , desi acest comportament nu se poate manifesta si in prezenta strainilor.Scrierea cu caractere mari este specifica oamenilor cu o atentie distributiva , avand talentul de a se ocupa de mai multe lucruri deodata.
Scrierea cu litere mici poate semnifica, de obicei, contrariul.Scrisul marunt indica o persoana ganditoare, obisnuita sa reflecteze indelung, ori una cu preocupari intelectuale. In acelasi timp, acest fel de scriere este specific adesea unor oameni care detin un mare nivel de concentrare sau se pot focaliza cu usurinta asupra detaliilor. Ei dau cele mai bune rezultate atunci cand li se da cate o sarcina pe rand, astfel incat sa nu isi risipeasca focalizarea.
Daca scrisul este mic si delicat sau elegant , el indica pe cineva care nu are mare abilitati de comunicare, cu exceptia catorva persoane care ii sunt foarte apropiate. Astfel de oameni nu reusesc , in general, sa se integreze cu usurinta in viata sociala.

Presiunea scrisului

Un scris apasat denota angajare , daruire, devotament si o abordarea serioasa a lumii din jur.Daca scrisul este foarte apasat , inseamna ca persoana respectiva devine foarte inhibata , tensionata sau iritata uneori , putand avea izbucniri temperamentale atunci cand i se pare ca cineva ii aduce critici.Astfel de oameni actioneaza mai intai, si abia dupa aceea (isi) pun intrebari. O scriere foarte apasata este adeseori constata in cazul criminalalilor cu sange rece.
Scrierea putin accentuata , fara o mare presiune asezata pe unealta scrisului , demonstreaza sensibilitate fata de atmosfera inconjuratoare si empatie fata de oameni .Totodata, scrierea fara o mare apasare este specifica persoanelor de sex feminin.
Atunci cand presiunea scrierii este variabila, literele fiind cand apasate, cand foarte usor conturate , este probabila o vitalitate scazuta a persoanei respective.

Zona superioara a scrisului (literele l , t , h , etc.)

Regiunea de sus a scrierii indica ceea ce se gandeste, felul in care se gandeste , ambitiile si idealurile, precum si imaginatia, mandria si parerile etice.
Scrierea ampla , inalta a partii superioare a literelor b, d, f, h,l,t semnifica ambitie si vointa in realizarea obiectivelor.Daca partea superioara a acestor litere este foarte extinsa , asta inseamna ca o persoana are asteptari sau sperante nerealiste cu privire la telurile pe care isi doreste sa le atinga.
In cazul cand zona superioara a literelor b, d, f, h,l,t are o inaltime medie , se presupune ca autorului scrierii ii place sa se gandeasca temeinic la lucrurile din jur si isi foloseste imaginatia intr-un fel foarte creativ.
O zona superioara foarte larga sau lata indica tendinta de a visa si a amplifica in minte idei si aspiratii.
Daca partea superioara a scrisului este mica , acest lucru denota ca persoana respectiva isi pune frau imaginatiei si se concentreaza pe indeplinirea stricta a sarcinii sau activitatii in care este implicata.

Partea inferioara a scrisului (literele f, g, j, p , q , y)

Regiunea de jos a scrierii cuprinde modul de manifestare a lucrurilor si evenimentelor care nu au ajuns inca la cunostiinta celui care scrie.
Buclele sau liniile inferioare ale literelor sunt variate si poarta diverse semnificatii.
O linie inferioara dreapta arata nerabdarea de a finaliza un lucru inceput.
O bucla inferioara semirotunda sugereaza evitarea agresivitatii si confruntarilor.
O bucla inferioara plina , ovala , executata apasat , denota un mare potential energetic , senzualitate sau ambitia de a face bani.
O bucla inferioara plina , trasata fara o mare apasare , indica nevoia sau dorinta de siguranta.
Daca buclele si liniile din partea de jos a literelor sunt diverse si variaza ca forma , cel care scrie se poate simti instabil si nefocalizat emotional ori sentimental.

Spatiile dintre litere

Potrivit grafologiei , spatiile dintre litere reprezinta felul in care te simti atunci cand socializezi , te exprimi in comunicarea vebala sau modul in care te bazezi pe intuitie in relatiile sociale.
Cand literele cuvintelor sunt extrem de conectate una de cealalta , aceasta este tendinta unei persoane cu o gandire foarte logica sau sistematica.
In cazul cand numai unele litere raman nelegate de cele alaturate , se sugereaza ca este vorba despre cineva inzestrat cu intuitie sau un talent artistic.
Atunci cand cea mai mare parte a literelor nu este caracterizata printr-o conectare grafica , este vorba adeseori de un om egocentric.
Spatiile mari dintre litere sugereaza fie dorinta unei persoane de a lasa ca vorbele ei sa capete importanta si sa fie remarcate , fie nevoia ei de a se exterioriza fara constrangeri de nici un fel.Uneori, astfel de oameni evita sa se integreze intr-o colectivitate sau un grup , preferand sa fie singuri.
Spatiile mici dintre litere indica ori o pesoana dinamica , gata sa actioneze , sau dorinta /aspiratia de fi impreuna cu ceilalti , dar oamenii caracterizati de o astfel de scriere pot fi uneori vulgari sau bagareti , mai ales atunci cand scrisul este lipsit de finete.

Spatiul dintre randuri

Mostrele de scriere pentru studiul grafologic trebuie sa fie executate pe foi albe , fara linii orizontale , mai ales in scopul evidentierii spatiului dintre randurile scrise. Adeseori, distanta dintre randuri descrie ceea ce este in mintea celui care scrie.
Spatiile mari intre randuri sugereaza dorinta de a sta deoparte si a privi lucrurile in perspectiva , dar si tendinta de a se incadra intr-o viata ordonata si sistematica.
Distantele mici intre randuri denota ca cel care le-a scris obisnuieste sa se angajeze sau sa se implice profund in actinuile pe care le face , ori ca ii place sa se integreze in grupuri si colectivitati de oameni. Persoanele caracterizate de spatii micii intre randuri si care au un scris mai curand liber in structura pot da tot ce au mai bun in ele atunci cand isi insusesc disciplina de a ramane calme in momentele tensionate.

Marginile paginii

Fiecare margine a colii de hartie pe care se scrie are un inteles aparte.Tendinta de a nu lasa nici un spatiu lateral pe o foaie de hartie indica nazuinta cuiva de a se apropia fara nici o discriminare de oamenii din jur.
Marginea din stanga arata radacinile si inceputurile / familia , sau distanta pe care o mentinem fata de oamenii din preajma noastra.Un mare spatiu rezervat marginii din stanga este adesea specific persoanelor timide sau foarte orgolioase.
Marginea din dreapta semnifica ceilalti oameni si viitorul.
Partea superioara a paginii indica telurile si ambitiile.
Zona inferioara a foii de hartie arata energia , instinctele si simtul practic.
Daca persoana care scrie lasa marginea stanga foarte larga , ea este interesata sa evolueze , sa progreseze sau sa se arunce cu capul inainte in actiune.Daca zona din stanga este ingusta , ea sugereaza prudenta si dorinta de evita implicarea in ceva nou inainte de o pregatire prealabila.
Daca spatiul ramas liber in partea din dreapta a colii de hartie este mare, acest lucru semnifica o oarecare frica de necunoscut.

Zona mijlocie a scrisului (literele a , c , e , i , m ,n , o , r, s , u, v , w)

Regiunea mijlocie a scrisului semnifica rutina cotidiana , comportamentul social , preferintele si lucrurile dezagreabile.
In acelasi timp. partea mediana a scrierii reprezinta egoul sau sinele si indica felul in care se simte si actioneaza cel care scrie in public , sau ce anume il motiveaza social si profesional.
Unii oameni sunt caracterizati de un singur stil de a scrie , in vreme ce altii folosesc o impletire de doua sau mai multe stiluri de scriere. Aceste trasaturi au conotatii pozitive ori negative , in functie de cursivitatea si constanta scrierii.Principalele caracteristici ale scrierii mediane sunt bolta , ghirlanda , stilul unghiular. stilul ondulat si cel tip fir de ghem.

Bolta

Bolta semnifica faptul ca zona mijlocie a scrierii este rotunjita in sus asemeni unei insiruri de arcade. Oamenii cu un astfel de scris pot fi loiali, protectori , independenti , demni de incredere si metodici , dar , din punct de vedere negativ , ei se pot dovedi a fi secretosi, incapatanati si ipocriti .Cea mai importanta caracteristica a lor este solidaritatea de grup impotriva celor din afara.

Ghirlanda

Ghirlanda este asemeni unei bolte inversate .In acest tip de scriere , litere precum m , n , h sunt trasate invers fata de stilul arcada , aratand ca niste cupe sau jgheaburi in care oamenii isi revarsa necazurile sau daruiesc informatii.Astfel de persoane se bucura sa fie de ajutor si le place sa fie implicate in diverse activitati.

Stilul unghiular

O zona mediana unghiulara reprezinta un stil analitic , caracterizat de mai curand de linii ascutite decat de curbe . Cei ce scriu in acest fel stiu cum sa isi exploateze si sa isi puna in valoare cat mai eficient talentele si abilitatile la serviciu, in afaceri ori in proiecte ambitioase.

Firul de ghem

Acest stil de scriere este asemeni unui fir de lana abia descalcit , asteptand parca sa fie impletit intr-un lucru practic.Oamenii caracterizati de acest scris sunt vioi mental si adaptabili , dar pot fi si evazivi ori lipsiti de rabdare. Ei sunt mai curand cei care adera la o actiune, decat cei care o initiaza.Pot fi foarte eficienti in adunarea si sortarea de diverse informatii , din care extrag ceva nou si neasteptat.Tocmai de aceea, ei se multumesc sa observe si ajung sa ia o decizie la momentul oportun.

Stilul ondulat

Stilul de scriere ondulat este un amalgam al celorlalte forme de scriere si este specific , de obicei, oamenilor capabili si maturi din punct de vedere mental.In acest fel, ei demonstreaza ca sunt apti sa faca fata unor diversitati de probleme, gratie adaptabilitatii si resurselor lor intelectuale.

Ritmul scrierii

Atunci cand cineva scrie nestavilit , spontan , fara a intreruperi , se presupune ca este caracterizat de ambitie, activism , neastampar , nerabdare si agilitate a gandirii.
Pauzele evidente din timpul scrisului indica inflexibilitate , prudenta , lentoare , planificare si tendinta de a intinde capcane celorlalti.

Aceste trasaturi si interpretari ale scrisului pot constitui un mic dar util ghid despre comportamentul oamenilor si despre felul in care interactioneaza acestia in societate. Totodata , ai ocazia de a iti analiza scrisul tau de mana si de a descoperi noi lucruri despre tine sau de a-ti confirma niste incertitudini legate de personalitatea ta. In acest fel, poti verifica cat de eficiente sunt aceste simple indicii grafologice in relevarea caracterului unei persoane.

http://godessdiana88sex1.blogspot.com

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
05-07-2011, 10:33 AM
Post: #3
RE: Grafologia - stiinta si arta analizei personalitatii
Astfel, scrisul de mana este doar expresia unor miscari musculare deosebit de complexe si fine in acelasi timp (mana, degete). La fel cum putem citi un om dupa postura, gestica, mimica si alte indicii, la fel putem citi personalitatea unui om analizand scrisul sau. Cu putin ajutor, acum putem citi multe trasaturi de personalitate din scris - de la stari emotionale simple precum fericire sau tristete, la lucruri intime precum sensibilitate sau frustrare sexuala. Scrisul indica diverse caracteristici ale mintii inconstiente si ale personalitatii. Aceste indicii sunt insa codificate in modul in care respectiva persoana scrie. Analiza Grafologica este stiinta care decodifica acest limbaj si care ne ajuta sa intelegem personalitatea din scris. Este un test de personalitate, intr-un fel. Si inca unul dintre cele mai bune teste de personalitate pe care le-am intalnit.

Ce NU este Analiza Grafologica

Analiza Grafologica nu este despre ghicitul personalitatii. Nu este vorba despre noroc. Nu se bazeaza pe noroc si ghicit. Dimpotriva. De fapt, este o stiinta inrudita cu stiintele neurologice si psihologia. In acelasi timp, trebuie sa spun ca exista unele limite ale Analizei Grafologice: Nu se poate observa sexul persoanei care a scris. Scrisul nu arata sexul persoanei, chiar daca uneori este posibil, prin decodificarea diverselor trasaturi, sa faci o aproximare cu rata de reusita destul de mica in ceea ce priveste sexul persoanei. Poti identifica unele trasaturi ca fiind specifice unui sex sau altuia, dar nu poti 100% spune doar analizand scrisul ca respectiva persoana este barbat sau femeie.

Nu se poate observa varsta persoanei care a scris. La fel ca in cazul sexului, nu poti sti varsta persoanei care a scris, desi unele trasaturi de personalitate iti pot oferi o imagine asupra varstei. Chiar si asa, am descoperit de nenumarate ori trasaturi specifice adolescentei la persoane de peste 30 de ani si invers, trasaturi specifice varstei adulte la persoane de doar 14-15 ani. Poate unul din cele mai fascinante lucruri in Analiza Grafologica este faptul ca nu poti sti daca persoana care a scris este dreptace, stangace sau ambidextra decat daca ea iti spune sau daca o vezi tu scriind. La fel de ciudat si miraculos este ca nu poti sti daca persoana respectiva a scris cu mana sau cu piciorul! Si nu vorbesc la figurat, ci la propriu! Unii oameni, din cauza handicapului, au invatat sa scrie cu piciorul (tinand obiectul de scris intre degetele de la picioare) sau folosindu-se de gura (tinand obiectul de scris intre dinti). Indiferent de cat de ciudat si/sau miraculos suna toate acestea, personalitatea persoanei tot poate fi decodificata prin scris!

Nu se poate observa cultura persoanei care a scris. Nici macar nu se pot observa direct credintele, valorile si regulile unei persoane. Ceea ce se observa in scris sunt trasaturi de personalitate, nu credinte. Iti poti face o imagine despre aceste structuri ale persoanei (credinte, valori, reguli) indirect, combinand diverse trasaturi si utilizand la maxim experienta acumulata ca analist grafolog si, eventual, ca psiholog si/sau coach. Insa intotdeauna exista suficient loc pentru a gresi analiza. Cel mai bine este, mai ales la inceput, sa te limitezi la ceea ce poti vedea direct din scris. Altfel faci un deserviciu imens Analizei Grafologice si tie insuti, pentru ca lumea nu te va lua in serios cand nu faci o analiza precisa.


autor: Ionut Ciurea
http://grajdaru.3x.ro/e107_plugins/conte...ontent.215
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-26-2011, 12:12 PM
Post: #4
RE: Grafologia - stiinta si arta analizei personalitatii
Interpretarile grafologice ale semnaturii: Cine esti in fata lumii?


Semnatura este felul in care te reprezinti singur in fata celorlalti, in timp ce restul scrisului denota cine esti cu adevarat. Daca semnatura ta este foarte diferita de felul in care obisnuiesti sa scrii de obicei inseamna ca ceea ce expui publicului nu coincide neaparat si cu ceea ce esti in interior.

Nu degeaba i se acorda o importanta deosebita in grafologie. Semnatura poate spune mai multe despre personalitatea ta mai mult decat orice altceva. Scrisul poate fi influentat de persoana care ne initiaza in tainele scrisului. Inca de la varste fragede invatam regulile, invatam sa facem spatierile intr-un mod corect, invatam sa reprezentam o litera intr-un anumit fel. Stilul scriiturii pe care ni-l insusim are similaritati cu stilul de scris al persoanei care ne-a invatat sa scriem... Semnatura nu poate insa fi pusa sub aceeasi umbrela cu celelalte cuvinte. Semnatura este speciala. Nimeni nu ne-a invatat cum sa ne semnam numele si nimeni nu a ales o semnatura pentru noi. Ne-am creat singuri semnatura - marca distinctiva personala dupa incercari, experimente si mazgalituri.

Semnatura se poate schimba insa de-a lungul timpului. Chiar daca in mare semnatura ramane aceeasi, niciodata nu vom semna de doua ori in aceeasi maniera. Semnatura este acceptata astazi la nivel mondial drept o reprezentare personala purtatoare de sens. Semnatura reprezinta ceea ce doreste posesorul ei sa arate lumii exterioare despre el. “Semnatura o iscalesti pentru alti oameni si mai putin pentru tine. Semnatura este felul in care te reprezinti singur in fata celorlalti, in timp ce restul scrisului denota cine esti cu adevarat. Daca semnatura ta este foarte diferita de felul in care obisnuiesti sa scrii de obicei inseamna ca ceea ce expui publicului nu coincide neaparat si cu ceea ce esti in interior. Se poate foarte bine sa ai o imagine pentru lume si o alta imagine a ta pentru tine”, explica Michelle Dresbold, specialist grafolog in cartea sa “Sex, Lies and Handwriting”. Prin urmare, semnatura reprezinta propriul eu, felul in care doresti sa fii perceput de ceilalti.

Iata cateva dintre principalele semnificatii si interpretari grafologice ale semnaturii:

Daca iti subliniezi semnatura – linia de sub semnatura tradeaza o persoana sigura pe sine si pe capacitatile sale, o persoana care are o mare incredere in ea insasi. Poate da ocazional dovada de egoism, insa crede in capacitatea sa de a putea fi fericita. Daca linia de sub semnatura este dreapta – persoana respectiva este o fire traditionalista, ce actioneaza conform normelor si conventiilor.

Daca trasezi doua linii sub semnatura inseamna ca esti o persoana care asteapta rasplata pentru favorurile pe care le face celorlalti. Linia care taie semnatura apartine personalitatilor contradictorii,
care oscileaza intre perioade de optimism si pesimism, intre incredere si lipsa de incredere, intre ingamfare si modestie exacerbata, intre dinamism si pasivitate.

Cand linia in care se termina semnatura este evidentiata, usor ostentativa sau ondulata – acest lucru tradeaza un comportament care cere atentie si o persoana care isi doreste sa se afle in centrul atentiei.

Linia in zig-zag de sub semnatura indica de asemenea gradul de siguranta/ nesiguranta al unei persoane. Spre exemplu, o linie foarte lunga trasata in zig-zag chiar sub semnatura indica un caracter instabil, temator si nesigur.

Semnatura insotita de o bucla poate fi un semn al unei personalitati usor anxioase, care are tendinta de a exagera totul, gandindu-se prea mult la un lucru in loc sa se bucure de el. De asemenea, bucla in semnatura este o caracteristica grafologica a persoanelor emotionale, care se daruiesc celorlalti, gasind satisfactie in fericirea si binele celor din jur.

Daca pui doua puncte sub semnatura: Punctele de sub semnatura sunt caracteristice persoanelor romantice, insa usor instabile si nesigure pe plan sentimental, persoane care, in incercarea de a gasi formula compatibilitatii perfecte, isi schimba des partenerul. Aceste persoane apreciaza frumosul, preferand sa se inconjoare de oameni frumosi. Tin deosebit de mult la aspectul lor fizic.

Prezenta unui singur punct sub semnatura indica o invidualitate inclinata catre artele clasice, catre simplitate si catre adevar. Daca ai rupt legaturile cu o astfel de persoana, fii sigura ca nu o sa le mai innozi niciodata. Poate fi transanta, categorica, uneori razbunatoare.

Daca nu obisnuiesti sa iti subliniezi semnatura si nici sa pui puncte sub ea inseamna ca iti place sa te bucuri de viata asa cum este ea. Stii sa profiti de ceea ce iti ofera prezentul. Nu te intereseaza parerea celorlalti si ai tendinta de a fi egoista.

Daca semnatura ta este total diferita de felul in care scrii atunci probabil ca tii destul de mult cont de opinia celor din jur, incercand sa treci drept o persoana deosebita. Esti de o inteligenta peste medie, insa te straduiesti prea mult sa fii ceea ce vor altii sa fii. Ascunzi de ochii lumii toate chestiunile care tin de adevaratul eu. Intotdeauna alegi calea ocolita si rareori spui lucrurilor pe nume sau rareori le spui direct.

Daca semnatura ta nu se deosebeste cu mult de restul cuvintelor scrise probabil ca esti o persoana cu un intelect ascutit, dar impulsiva si nestapanita. Mai intai spui si apoi gandesti ceea ce ai spus. Nu stai deloc sa pui in balanta natura spuselor tale, daca vorbele tale sunt bune sau rele, daca ii pot afecta in vreun fel pe cei din jur. Ai idei si opinii pertinente, insa ele se schimba de pe o zi pe alta. Opinia pe care o ai despre tine insati este una armonioasa si realista, cu tendinte spre modestie si delasare.

Daca semnatura ta este mai labartata si mai larga decat restul cuvintelor pe care le scrii de obicei - grafologii sunt de parere ca incerci sa-i faci pe ceilalti sa aiba o parere buna despre tine sau ca doresti sa-i impresionezi. De asemenea, daca semnatura ta este impopotonata cu tot felul de linii si puncte inseamna ca vrei sa-ti proiectezi in fata lumii o imagine exagerata si sa pari mai importanta decat esti in realitate.

Infloriturile ostentative din semnatura pot fi o incercare de mascare a sentimentului de inferioritate, sentiment care de multe ori nu este vizibil din exterior.

Daca scrisul obisnuit al unei persoane presupune litere mici, iar semnatura ta este alcatuita in schimb din litere supradimensionate – acest lucru poate semnifica dorinta ta de a ti se acorda atentie si importanta. Lasi impresia unei persoane indraznete, care are o parere foarte buna despre ea insasi.

Daca in schimb literele din semnatura sunt cu mult mai mici decat literele scrierilor tale inseamna ca ai tendinta de a te dezaprecia sau ca ai o incredere scazuta in sine. Marimea medie a literelor care formeaza o semnatura tradeaza dorinta posesorului ei de a se integra in cadrul sau in mediul in care se invarte.

O semnatura ilizibila din care nu se pot distinge literele si caracterele da in vileag un caracter pacifist, care incearca pe cat posibil sa nu se lase antrenat in conflicte. Tradeaza de asemenea dorinta persoanei in cauza de a tine sub sfera privatului si a necunoscutului lucrurile importante care o privesc. Uneori insa, semnam pur si simplu intr-un mod indescifrabil pentru ca ne aflam in graba. O semnatura care poate fi citita cu usurinta da in vileag o persoana independenta, cu viziuni si idei proaspete pe care le poate coordona astfel incat sa-si atinga scopurile in viata.

O semnatura scrisa integral cu majuscule poate indica un caracter altruist si generos, lipsit de rautate si scopuri ascunse, tipologia individului dispus sa-si sacrifice viata si confortul de dragul principiilor in care crede. Are o gandire profunda, insa se lasa adesea coplesit de propriile ganduri.

Daca te folosesti de initiale pentru a te semna inseamna ca esti o persoana introvertita care se dezvaluie cu greu celorlalti, incercand sa-si pastreze ascunse dorintele si asteptarile.

Daca iti scrii numele integral (nume si prenume) in semnatura inseamna ca esti o persoana ponderata si rezonabila care a ajuns la un consens cu sine. Semnatura care contine numele si prenumele complet da in vileag o persoana cu un sentiment al sinelui dezvoltat, flexibila, adaptandu-se situatiilor, dar si persoanelor cu care interactioneaza. Are o vointa imensa, este ambitioasa, stie sa isi apere propriile interese.

Daca iti scrii numele de familie inaintea prenumelui –inseamna ca familia reprezinta prioritatea vietii tale si ai deseori tendinta de a te pune pe un plan secundar in raport cu familia.

Daca semnatura ta cuprinde numai numele de familie inseamna ca te simti confortabil alaturi de familia ta, insa ai tendinta de te simti vulnerabila si lipsita de protectie in abstenta membrilor familiei.

Cand semnatura ta cuprinde numai prenumele inseamna ca esti o persoana independenta care nu simte in mod expres nevoia de a-si intemeia o familie pentru a putea fi fericita. Ai o gandire puternic individualizata, esti constienta de propriile capacitate, lucrezi eficient si ajungi la performante mai ales atunci cand lucrezi pe cont propriu.

Distanta dintre nume si prenume poate fi un indiciu pretios al relatiei existente intre viata publica si cea privata. Cu cat numele de familie se distanteaza mai mult de prenume, cu atat distanta dintre viata publica si privata este mai mare.

De asemenea, semnaturile sunt de mai multe tipuri: ascendente, descendente si orizontale. Semnatura ascendenta, care are tendinta de a urca, apartine persoanelor ambitioase si optimiste, hotarate, determinate, capabile sa-si rezolve singure problemele cu care se confrunta.

Semnatura descendenta, care tinde sa coboare, este caracteristica persoanelor negativiste, pesimiste, cu dispozitii schimbatoare, inclinare spre depresie si ganduri negre. Este de asemenea specifica acelor persoane ce intampina dificultati in a gasi solutii pentru rezolvarea anumitor chestiuni. Aceste persoane pot veni insa cu idei unice si au capacitati creative exceptionale.

Semnatura orizontala, in linie dreapta, este asociata de grafologi persoanelor calme, stabile, impacate cu lumea din jur si cu ele insele, multumite de propria viata, consecvente, optimiste, cu o viziune realista asupra vietii.
http://www.garbo.ro
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication