Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GRIPA........
10-02-2010, 10:44 PM (This post was last modified: 10-02-2010 10:51 PM by anuk.)
Post: #1
GRIPA........
Mai multe răceli şi gripe în estul EuropeiÎntre 6 şi 19 septembrie, în România şi Bulgaria a crescut numărul infecţiilor respiratorii, iar în Ungaria - cel al bolnavilor cu simptome de gripă.

Niciun caz de gripă nu a fost înregistrat până acum în România, însă numărul infecţiilor respiratorii este în continuă creştere. De asemenea, în Bulgaria sau înregistrat mai multe răceli, iar în Ungaria şi Estonia au fost depistaţi mai mulţi bolnavi cu simptome asemănătoare gripei.

Cazuri izolate de gripă în Cipru şi în Marea Britanie

"Activitatea gripală s-a menţinut în general scăzută la nivelul ţărilor europene, în intervalul 6-19 septembrie", arată ultimul raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC). În cele mai multe ţări numărul cazurilor a rămas stabil, doar în România, Bulgaria, Ungaria şi Estonia a fost observat un trend ascendent de infecţii respiratorii. De asemenea, Ciprul şi Marea Britanie au înregistrat o activitate gripală sporadică (cazuri izolate).


Faţă de intervalul cuprins în ultimul raport al ECDC (23 august- 5 septembrie 2010), în România, indicatorul pentru infecţii respiratorii acute a crescut cu cincisprezece unităţi de la 490 la 505 şi continuă să crească.

În Bulgaria, acelaşi indice a crescut cu peste treizeci de unităţi. Ungaria a raportat de asemenea o creştere a indicelui în ceea ce priveşte cazurile de bolnavi cu simptome asemănătoare gripei, de la 9.4 la 34 ca şi Estonia, care a înregistrat cea mai mare creştere, de la 89 la 253. Aceşti indicatori sunt întocmiţi de specialiştii ECDC, pe baza raportărilor primite din fiecare ţară.

1,2 milioane de doze de vaccin, cumpărate de MS

În România, experţii sunt rezervaţi în a face estimări asupra evoluţiei gripei de anul acesta. "În momentul actual, nu avem cum să estimăm severitatea sezonului gripal. De obicei, gripa debutează la sfârşitul lui noiembrie, începutul lui decembrie, însă poate apărea mai devreme, dacă temperaturile se menţin scăzute şi umezeala este crescută", a spus epidemiologul Geza Molnar, consilier în Ministerul Sănătăţii (MS).

Pentru acest an, MS şi-a programat să cumpere 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal, de la Institutul Cantacuzino care va fi distribuit medicilor de familie.

[Image: 08_grafic_gripa.jpg]

ESTIMĂRI

Patru întrebări despre sezonul gripal 2010-2011

1.Ce virusuri vor circula?

Anul trecut, aproape sută la sută dintre cazurile de gripă depistate au fost cu tulpina virusului pandemic, A/H1N1. Deşi se aşteaptă ca A/H1N1 să nu mai ridice probleme, el este însă în preajmă şi a fost inclus în formula vaccinului pentru sezonul gripal 2010-2011.

"Din vaccinul pentru noul sezon fac parte trei tulpini - H3N2, H1N1 şi un B, care se estimează că vor circula în această iarnă. Nu ştim însă care va fi tulpina predominantă", ne-a detaliat reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky.

2. Care vor fi grupurile vulnerabile anul acesta?

Anul trecut, grupurile cele mai afectate de gripă au fost gravidele, copiii şi tinerii. O mică parte dintre bolnavi au fost în vârstă. În acest an, se estimează că va fi un sezon gripal aproape de normal, persoanele în vârstă cu boli cronice urmând să fie cele mai afectate de virusurile gripale care vor circula.

3. Unde se poate face gratuit vaccinare contra gripei?

Vor fi imunizaţi gratuit doar 1,2 milioane de români, mai puţini decât în anii precedenţi. Imunizarea se face prioritar bătrânilor şi copiilor cu boli cronice prin medicii de familie. În farmacii se vor găsi vaccinuri antigripale, la costuri ce pot varia între 20 şi 30 de lei bucata.

4. Cei care s-au vaccinat anul trecut pentru A/H1N1 se pot vaccina şi în acest an pentru gripa de sezon?

Faptul că vaccinul pentru gripa sezonieră va conţine şi o tulpină A/H1N1 nu înseamnă că cei care au făcut anul trecut vaccinul se vor supradoza, ci va creşte răspunsul imunitar la acţiunea virusului asupra organismului.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-23-2011, 10:29 AM
Post: #2
RE: GRIPA........
Gripa aviara la Hong Kong - aproape 20.000 de pasari ucise (Video)
Oficialii din sistemul de sanatate de la Hong Kong au sacrificat aproape 20.000 de pasari dupa ce au descoperit o pasare moarta in urma virusului H5N1 intr-o piata.

Sacrificarea tuturor pasarilor este o masura de precautie dintr-o intreaga serie de pasi adoptati de guvern, scrie ABC. Autoritatile au mai testat si pasarile din cele 30 de ferme de pasari din oras si, pana acum, nu a fost descoperita niciuna infectata cu H5N1.

Orasul va inchide si piata unde s-a gasit cadavrul pasarii infectate cu virusul gripei aviare, pana la data de 12 ianuarie, si a instituit o interdictie de import si comercializare de pasari vii, pe o perioada de trei saptamani. In prezent sunt testate persoanele care au intrat in contact cu pasarile.

Prima aparitie a cazurilor de imbolnavire a oamenilor cu H5N1 a fost inregistrata in Hong Kong in 1997, cand au fost sacrificate toate pasarile din oras.

H5N1 este un virus puternic, ce poate deveni pandemie, avertizeaza americanii. H5N1 nu infecteaza in mod obisnuit decat oamenii care au contact frecvent cu pasarile infectate.


http://www.ziare.com/international/stiri...se-1141146

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-23-2011, 12:40 PM
Post: #3
RE: GRIPA........
Reincepe isteria ?
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-03-2012, 11:45 AM
Post: #4
RE: GRIPA........
Nu era destul ca-i frig ,gripa mai lipsea 04:Gerul extrem aduce gripă. Epidemia bate la uşă


Numărul cazurilor de gripă este în creştere atât în ţară, în zona Moldovei, cât şi la nivelul întregului continent, iar temperaturile negative vor menţine trendul. Copiii mici sunt cei mai afectaţi.
Epidemia bate la uşă din cauza frigului

Aproape 80.000 de români au contractat infecţii respiratorii în ultimele şapte zile, cu 15% mai mulţi faţă de săptămâna precedentă, anunţă Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile.

Din totalul îmbolnăvirilor, 15.452 au fost cazuri de pneumonii, iar 61.841- viroze respiratorii. Cea mai crescută incidenţă a bolilor de sezon s-a înregistrat în rândul copiilor cu vârste între doi şi patru ani, urmaţi de cei care au mai puţin de un an. Surprinzător, persoanele peste 65 de ani au fost cel mai puţin afectate.


Cei mai mulţi suspecţi de gripă, în Iaşi

Şi numărul cazurilor suspecte de gripă a crescut faţă de săptămâna trecută, de la 52 la 61. Dintre acestea, 29 s-au înregistrat în judeţul Iaşi şi 16 în Braşov. Câte două au fost în Argeş, Bihor, Dolj şi Galaţi şi câte unul în Bacău, Bistriţa, Călăraşi, Constanţa, Gorj, Ialomiţa, Mureş şi Olt. 24 de cazuri de gripă AH3N2 au fost confirmate în cadrul sistemului de supraveghere şi nouă în laborator.

Un singur virus pentru toată Europa

Şi la nivel european se observă o creştere uşoară a nu-mărului de cazuri de gripă. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, cel mai răspândit virus la nivelul întregului continent este A(H3N2) (virusul gripei sezoniere obişnuite), însă A(H1N1) (cel care provoacă gripa porcină) se face vinovat de cele mai grave cazuri raportate. În săptămâna 16-22 ianuarie, nouă ţări europene au semnalat creşteri ale cazurilor de gripă faţă de săptămâna precedentă.Straturile de haine vă protejează imunitatea

Una dintre cauzele înmulţirii cazurilor de gripă şi răceală pe timpul iernii este scăderea bruscă a temperaturilor, care ne afectează imunitatea, spun medicii. Pentru a vă feri de răceală şi gripă în această perioadă, este recomandat să consumaţi multe fructe şi legume, pentru a vă întări imunitatea, să vă protejaţi capul şi mâinile şi să îmbrăcaţi mai multe haine de iarnă. "Se creează o barieră împotriva frigului şi prin faptul că, între haine, aerul funcţionează ca un termoizolant", explică medicul Bogdan Guinea, de la Spitalul de Urgenţă "Agrippa Ionescu" din Bucureşti.

PREVENŢIE
Nu staţi mai mult de jumătate de oră în frig

Pentru a preveni îmbolnăvirile în perioadele cu temperaturi foarte scăzute, medicii vă sfătuiesc să nu staţi afară mai mult de 30-40 de minute, timp în care să vă mişcaţi pentru a stimula circulaţia sângelui la nivelul extremităţilor. În cazul copiilor, intervalul trebuie redus la 20-30 de minute însoţite, de asemenea, de mişcare.

Evitaţi băuturile răcoritoare pe timp de iarnă (scad imunitatea) şi nu consumaţi băuturi alcoolice înainte de a ieşi afară. “Se produce vasodilataţia capilarelor şi căldura din organism va fi redirecţionată către suprafaţă. Apare senzaţia falsă de cald când, de fapt, temperatura corpului scade", explică medicul Bogdan Guinea.http://www.evz.ro
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
02-17-2012, 12:34 PM
Post: #5
RE: GRIPA........
TREI BOLI care ameninţă Europa. Care din ele a făcut RAVAGII la noi

Pojarul a făcut ravagii în multe ţări din UE. Spania se confruntă cu epidemie de legioneloză, iar gripa ia avânt de la frig.
O dată la 5-6 ani, când se acumulează un număr mare de copii nevaccinați sau incomplet imunizați, apar epidemii de pojar

Boli infecţioase, precum rujeola, gripa şi, mai nou, legioneloza, pun stăpânire pe Europa. Anul trecut, pe continent şi, mai ales în România, s-a înregistrat cea mai mare epidemie de pojar din ultimii ani şi se aşteaptă o continuare.

1. Rujeolă. Anul trecut, au fost semnalate peste 30.000 de cazuri, de cinci ori mai multe decât în 2006-2009. Opt bolnavi au murit şi 27 au suferit complicaţii (encefalită). Cinci ţări au raportat focare: Franţa, Italia, Spania, Germania şi România.


Cea mai mare epidemie s-a înregistrat în ţara noastră, unde numărul cazurilor a crescut, în 2011, de 20 de ori faţă de anul precedent (193-2010, peste 4.000-2011), iar Spania a raportat 2.000 de cazuri.

Epidemiologii se aşteaptă ca numărul să crească şi anul acesta, cu un vârf în mai.

"Vaccinul se administrează între 12 şi 15 luni, prima doză, şi a doua doză, la vârstă şcolară. An de an, rămân copii nevaccinaţi, incomplet vaccinaţi sau la care vaccinul nu a fost eficient. Această cohortă se acumulează, astfel că, o dată la 5-6 ani, apar epidemii", explică conf. dr. Alexandru Rafila, şeful Catedrei de Microbiologie din cadrul UMF "Carol Davila" Bucureşti.

Pericolul provenit de la aerul condiţionat

2. Legioneloză. O epidemie de legioneloză a izbucnit în Spania, la începutul anului, la un hotel. Au fost confirmate 18 cazuri- 15 turişti, din care trei au murit. În probele de apă prelevate a fost confirmată prezenţa bacteriei, iar hotelul a fost închis. Boala pe care o provoacă este o infecţie respiratorie severă, care poate fi fatală vârstnicilor.

"Aerul condiţionat favorizează înmulţirea Legionellei, care se răspândeşte prin aerosoli în cameră şi ajunge în plămâni. Se poate transmite şi prin apa de la duş", adaugă Alexandru Rafila.

3. Gripă. Circulaţia virusurilor gripale s-a intensificat săptămâna trecută în nouă ţări din Europa. Virusul predominant rămâne AH3N2. În România, de la debutul sezonului până în prezent, au fost confirmate 63 de cazuri de infecţii cu AH3N2.

"Numărul cazurilor de gripă poate creşte dacă e frig, mai ales că imunizarea naţională a fost întreruptă", mai spune medicul.

4.000 de cazuri de rujeolă
s-au înregistrat, în 2011, în România, cele mai multe din Europa. Majoritatea bolnavilor nu fuseseră vaccinaţi sau aveau sub vârsta imunizării

http://www.evz.ro/detalii
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-15-2012, 10:13 AM
Post: #6
RE: GRIPA........
ANUL 2012, cea mai neobişnuită gripă de care a avut parte Europa. PE CINE AFECTEAZĂAutor: Cristina Lica

Anul acesta, gripa e total atipică: a izbucnit deodată în toată Europa, cu toate că de regulă se răspândeşte de la vest la est. În plus, sezonul a început neobişnuit de târziu, semn că se va prelungi. Formele de infecţii respiratorii din România sunt extrem de agresive pentru copii

Anul acesta, sezonul gripal şi cel al virozelor a debutat târziu, urmând să recupereze din plin în primăvară.

În prezent, se înregistrează în jur de 100.000 de infecţii respiratorii, din care 20.000 pneumonii.

Trecerea relativ bruscă de la frig la cald va aduce însă un val şi mai mare de îmbolnăviri.

Gripa şi-a schimbat traiectoria

Majoritatea cazurilor de anul acesta au fost infecţii cu virusul AH3N2, mai puţin cu B. Anul trecut, raportul a fost invers.

"Virusul AH3N2 poate declanşa epidemii, pe când cel B determină focare sporadice, în familie etc. AH3N2 afectează în general copiii", explică epidemiologul Geza Molnar, consilier în cadrul Ministerului Sănătăţii.

O altă trăsătură atipică a sezonului gripal de anul acesta este faptul că un număr mare de cazuri au apărut concomitent în mai multe ţări, fără o răspândire de la vest la est, ca de obicei. O caracteristică, de această dată a virozelor, este agresivitatea.

"Riscul de a deveni pneumonii depinde de trei factori: repaus, îngrijire medicală, sensibilitate individuală. Un copil cu anemie, astmatic va fi mai predipus decât unul fără probleme", adaugă Molnar.

Metodele de prevenire a îmbolnăvirilor şi a complicaţiilor sunt: izolarea de la primele simptome, prezentarea la medic în caz de febră, consumul de lichide şi igiena. Automedicaţia include antiinflamatoare şi antitermice, nu aspirină sau antibiotice.

20.000 de cazuri de pneumonie
se înregistrează în prezent. În total, sunt 100.000 de infecţii respiratorii


http://www.evz.ro
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-15-2012, 07:32 PM
Post: #7
RE: GRIPA........
Peste cativa ani gripa o sa fie vara.

[Image: 2ik9p49.jpg]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-16-2012, 12:49 AM
Post: #8
RE: GRIPA........
Investitiile in vaccinuri si potentatori ai sistemului imunitar nu strica niciodata 04

Cand armele sunt ilegale, numai delincventii au arme.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-16-2012, 11:55 AM
Post: #9
RE: GRIPA........
(03-16-2012 12:49 AM)Gogu Wrote:  Investitiile in vaccinuri si potentatori ai sistemului imunitar nu strica niciodata 04

vaccinurile nu le mai accept, bine ca am libertatea de a alege.

[Image: 2ik9p49.jpg]
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
03-16-2012, 10:50 PM
Post: #10
RE: GRIPA........
Cred ca folosirea cuvantul "pandemie" este exagerat dar....daca "asa scrie asa cetim" si asa redam si noi 04:


DUPĂ PANDEMIE, un virus vechi a fost reactivat. "Multe viroze sunt de fapt gripe "


Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, secţia de Pneumologie. Părinţi cu copii în braţe intră şi ies într-un du-te vino.
Scandalul vaccinurilor și întreruperea imunizării sunt parțial responsabile de explozia de îmbolnăviri de acum

Asistentele aleargă dintr-un capăt în altul al culoarului cu saloane de o parte şi de alta, din care răzbat scâncete şi răcnete de copii. "Am avut de rezolvat treburi administrative grave, transferuri dintr-o secţie în alta, internări, nu mai am timp nici să respir", abia mai vorbeşte asistenta-şefă.

Buluc la camera de gardă

Zilnic, internează noi cazuri cu afecţiuni respiratorii, dar acum secţia dă peste de copii cu plămânii "mâncaţi" de viroze agresive, bronşite şi pneumonii. Cei mai gravi sunt duşi la reanimare. Şi la camera de gardă e jale: în loc să meargă cu copiii la medicul de familie, părinţii îi pun în maşină şi-i aduc, de frică, la urgenţe.

Pericol de pneumonie!

Oficial, cazurile de gripă sunt în scădere, însă o reală problemă rămân virozele, din ce în ce mai agresive, care pot oricând să se transforme în pneumonii greu de tratat.

În ultima săptămână, 101.104 persoane s-au prezentat la medic cu suferinţe respiratorii (răceli, viroze), cu aproape 4% mai multe decât săptămâna precedentă, arată datele Ministerului Sănătăţii. Dintre aceste cazuri, o cincime (20.538) au fost diagnosticate cu pneumonii.

Bilanţ în sezonul 2011-2012: cinci morţi [Image: 19GRAFIC.jpg]

Medicii au pus diagnosticul de gripă în 112 de cazuri de gripă, în scădere faţă de săptămâna precedentă. De la debutul sezonului, au murit cinci români în urma complicaţiilor: doi copii sub 2 ani, un tânăr de 20 de ani, care suferea de nanism, şi două persoane în vârstă (o femeie de 83 de ani cu afecţiuni cardiace şi hepatice şi un bărbat de 61 de ani, care suferea şi de diabet).

Camerele de gardă ale spitalelor de copii sunt supraaglomerate la fiecare început de primăvară. Medicii spun că de vină sunt variaţiile mari de temperatură de la noapte la zi, care lovesc în imunitatea şi aşa firavă a micuţilor

DUPĂ PANDEMIE

Un virus aflat în hibernare a fost reactivat

În acest sezon, ţara noastră a fost lovită de o gripă atipică, care s-a instalat mai târziu decât de obicei. În întreaga Europă, afecţiunile au apărut concomitent, nu s-au mai răspândit de la vest la est, cum se întâmpla de obicei. Astfel de situaţii apar când iarna e grea şi circulaţia călătorilor este intensă, spun medicii.

Sensibilitate la un virus care n-a mai circulat

Zonele de sud, est şi centru ale României sunt cele mai afectate, iar principalul virus este AH3N2, tulpină care a avut o circulaţie slabă în ultimii trei ani.

"Fiindcă în ultimul timp, principalele tulpini care au circulat la noi au fost AH1N1 şi B, po39ţia a căpătat o anumită sensibilitate la AH3N2. Acest virus declanşează epidemii, spre deosbire de cel de tip B, care determină focare sporadice de boală", explică şeful Catedrei de Microbiologie din cadrul UMF "Carol Davila", Alexandru Rafila.

Deşi numărul oficial al cazurilor de gripă este în scădere, specialistul spune să nu ne culcăm pe o ureche, pentru că variaţiile de temperatură dintre noapte şi zi sunt încă mari şi stresează sistemul imunitar şi respirator.

"Din multitudinea de viroze raportate, este posibil ca unele cazuri să fie gripe. Gripa este confirmată în două moduri - pe baza simptomelor şi în laborator. Puţine cazuri ajung să fie însă confirmate în laborator", precizează Rafila. Chiar şi o simplă răceală se poate transforma în pneumonie în cazul celor care au imunitatea la pământ.

"În ultimii trei ani, au tot circulat tulpinile AH3N2 şi B. Acum, a revenit virusul AH3N2, pentru că po39ţia s-a mai sensibilizat.“
PROF. DR. ALEXANDRU RAFILA, şef Catedra de Microbiologie, UMF "Carol Davila"http://www.evz.ro
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication