Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fenomene ciudate
05-06-2010, 10:48 PM
Post: #1
Fenomene ciudate
Gheizer de nisip in Arabia Saudita.
Care sa fie explicatia?

Cand armele sunt ilegale, numai delincventii au arme.
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-09-2010, 08:01 PM
Post: #2
RE: Fenomene ciudate
Pietrele care cresc singure = Trovantii de la Valcea

http://www.scribd.com/doc/8033035/trovantii-din-valcea
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-10-2010, 08:49 AM
Post: #3
RE: Fenomene ciudate
poze dintr-un mail de pe grupul de yahoo al lui tiempe.


Attached File(s) Thumbnail(s)
       

[Image: 4348004651_3631a1c1bd_o.jpg]

,,Traiti intr-o lume bolnava pentru ca omul este bolnav! Traiti intr-o lume tulbure pentru ca omul este tulbure! Mintea si sufletul vostru se afla in dezordine, nu exteriorul."
Visit this user's website Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-29-2010, 09:54 AM
Post: #4
RE: Fenomene ciudate
Fenomen incredibil: Un nou ocean se formează în Africa


Africa este martora naşterii unui noi ocean, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Royal Society. Geologii care lucrează în zona etiopiană spun că oceanul va dispersa continentul african în două părţi, deşi fenomenul se va petrece în aproximativ 10 milioane de ani.


Liderul cercetării, Tim Wright, şi autorul unei expoziţii Summer Exhibition a Royal Society, descrie evenimentul drept ceva cu adevărat incredibil, scrie BBC News.

Obişnuită să înţeleagă schimbările planetei pe o scară a timpului de milioane de ani, echipa internaţională a oamenilor de ştiinţă, incluzându-l pe doctorul Wright, a observat schimbări uimitoare în ultimii cinci ani în Africa, unde continentul se crapă, literar vorbind, chiar sub picioarele lor.

În 2005, o falie de aproximativ 60 de km lungime şi largă de opt metri s-a format într-o perioadă de doar zece zile.

Magma care este foarte aproape de suprafaţă a creat ruptura. Erupţiile subterane continuă şi în ziua de astăzi, iar în cele din urmă, vârful Africii se va rupe şi un nou ocean se va forma.

"O Africa mai mică"

Doctorul James Hammond, un seismolog de la Universitatea Bristol - care lucrează în Africa, spune că părţi din regiune se află sub nivelul mării, iar oceanul este tăiat de un bloc de 20 de metri de pământ în Eritreea.

"În cele din urmă, acesta se va risipi. Marea va inunda zona şi va începe formarea unui nou ocean", a spus el.

"În final, părţi din sudul Etiopiei, Somaliei se vor îndepărta, vor forma o nouă insulă, astfel că vom avea o Africa mai mică şi o mare insulă care pluteşte în Oceanul Indian", a completat doctorul.

Cercetătorii spun că sunt extrem de norocoşi că pot fi martorii formării unui nou ocean, proces care în mod normal se petrece pe fundul mărilor şi oceanelor. Echipa speră că va putea face experiemnte în zonă care să-i ajute să înţeleagă cum suprafaţa pământului este formată.

De asemenea, ei cred că observarea acestor fenomene îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine formarea de hazarde naturale precum cutremure sau erupţii vulcanice.

click.ro


Attached File(s) Thumbnail(s)
   

Purtarea cu adevarat omeneasca este bunavointa fata de semeni. (Marc Aureliu, Catre sine insusi)
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
07-10-2010, 09:14 AM
Post: #5
RE: Fenomene ciudate
Apele Romane: Viitura din Ucraina se propaga pe teritoriul romanesc


Apele Romane avertizeaza ca viitura din Ucraina se va propaga in urmatoarele ore pe raul Prut, in sectorul Oroftiana-Radauti Prut, la statia Radauti Prut, fiind deja depasita cota de atentie. In prezent, sunt evacuate preventiv familiile din Radauti-Prut care au ramas in zona inundabila, dupa viitura din 2008.

Nivelul Prutului, la statia Cernauti, in zona ucraineana, este in acest moment in scadere. La statia Oroftiana, Prutul inregistreaza un nivel de 790 cm, cu 140 cm peste cota de pericol si tendinta este de crestere usoara. Cota prognozata la statia Oroftiana este de 810 cm, fata de 860 cm, cat s-a inregistrat in anul 2008.

"Viitura formata pe raul Prut va fi atenuata in acumularea Stanca-Costesti, acumulare care s-a comportat foarte bine din punct de vedere tehnic, pe perioada tranzitarii viiturilor anterioare (cu debite maxime de 1750 mc/s, 2020 mc/s si 2170 mc/s, incepand cu data de 22 iunie). In acest moment, cota in lacul de acumulare Stanca-Costesti este constanta de trei ore, fiind pregatita sa preia volumul suplimentar al viiturii care vine din amonte. Rezerva in lacul de acumulare este de circa 250 mil mc. de apa, iar debitul evacuat este de 830 mc/s si se va mentine constant in perioada urmatoare. Digurile din aval asigura tranzitarea in siguranta a debitului evacut din acumularea Stanca-Costesti", se arata in comunicatul ANAR.

Hidrologii au instituit, vineri dimineata, cod rosu de inundatii pe raul Prut, pe sectorul Orftiana - Radauti Prut (judetul Botosani), incepand de vineri, extinzand astfel avertizarea emisa in urma cu o zi, care era valabila pentru sectorul Stanca aval - Falciu aferent judetelor Botosani, Iasi si Vaslui si pe sectorul Sivita-Dunare al Prutului.

http://www.hotnews.ro

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-11-2010, 10:27 AM
Post: #6
RE: Fenomene ciudate
Ce efecte va avea accidentul din Ungaria asupra Rosiei Montane?

De cand a inceput cel mai nou dezastru ecologic din Ungaria, apar din ce in ce mai multe speculatii in legatura cu exploatarea miniera de la Rosia Montana. Activisti, ecologisti si chiar oficiali au inceput sa compare catastrofa cu cea de la Baia Mare, din anul 2000, si unii fac chiar trimiteri diplomatice sau mai directe spre Rosia. La prima vedere, singurul lucru care leaga aceste doua exploatari este faptul ca e vorba de o activitate de exploatare a minereurilor. Difera zonele, difera materialul exploatat, difera tehnologia si difera modul de abordare a problemei. Dar posibile valuri generate de aceasta catastrofa ar putea influenta proiectul din Romania mai mult decat s-ar putea crede la o prima evaluare a situatiei.


Deja din primele momente ale teribilului accident din Ungaria, multi oameni incercau sa speculeze momentul si apareau mai peste tot mesaje ca si noi vom avea de-a face cu o experienta de acest gen daca vom incepe exploatarea de aur in zona Apusenilor. Dupa aceea, secretarul de stat maghiar Illes Zoltan a declarat ca acest accident ii aduce aminte de ceea ce s-a intamplat la Baia Mare in 2000. Si de atunci mai toata lumea se intreaba daca acest accident poate influenta in vreun fel viitorul exploatarii de la Rosia Montana.

Ce a dovedit acest nou accident?

Daca in 2000, dupa accidentul de la Baia Mare, Comisia Europeana si-a dat seama ca este nevoie de o reglementare stricta in domeniul deseurilor miniere si a creat Directiva Cadru a Deseurilor Miniere pentru a evita astfel de incidente pe viitor, astazi, Comisia are nevoie de o noua abordare asupra a tot ce inseamna legislatie in materie de minerit in Europa. Nici macar nu s-a racit disputa Parlament-Comisie pe marginea exploatarii cu cianura in UE si un nou scandal are potentialul sa forteze Comisia sa-si revizuiasca atitudinea.

Anul acesta, TOTB v-a transmis in direct din PE votul prin care Parlamentul European a sustinut intr-o rezolutie, cu o majoritate covarsitoare, ca legislatia pe minerit din UE trebuie schimbata si ca tehnologiile bazate pe exploatarea cu cianura nu isi mai au locul in PE. Avand in vedere ca rezolutiile nu obliga Comisia la nimic, reprezentantii acestui for au declarat in repetate randuri ca legislatia miniera din UE este satisfacatoare si ca n-au nici cea mai mica intentie de a redeschide discutiile pe marginea acestui pachet legislativ.

Insa cu nici un an mai tarziu, Comisia s-ar putea sa fie nevoita sa-si revizuiasca aceasta atitudine. Accidentul de la Kolontar a aratat inca o data ca accidentele miniere pot fi extrem de periculoase, iar autoritatile nu par tot timpul pregatite in fata acestor situatii.

Desi statul maghiar s-a sesizat si s-a mobilizat incomparabil mai eficient decat noi in 2000 la Baia Mare, putem sa ne consideram norocosi deocamdata ca poluarea nu a ajuns inca si la noi. Insa daca se petrece un al doilea accident, s-ar putea ca incidentul sa capete valente internationale.

Desi mina de la Kolontar indeplinea la prima vedere toate cerintele in domeniu, s-a produs insa un accident si de data asta a cauzat si pierderi umane. Au aparut speculatii legate de motivul accidentului si pana la aceasta ora se pare ca cea mai plauzibila explicatie este dorinta de profit prea mare a companiei, care a stochat mai mult namol rosu decat putea duce bazinul de stocare.

Dar nu asta este adevarata problema.

Mai degraba ar trebui sa ne gandim cum se poate ca o legislatie sigura pentru cetatean sa considere namolul rosu o substanta nepericuloasa. Aceasta substanta a ranit si a omorat deja multi oameni in timpul accidentelor, a produs pagube materiale imense si, spre norocul tuturor, s-a evitat o catastrofa de proportii numai pentru ca accidentul s-a produs in octombrie si nu in august. In cazul in care vremea ar fi fost calda si uscata, namolul uscat ar fi prezentat un potential radioactiv, iar in acest caz efectele catastrofei puteau fi incomparabil mai mari.

Un alt aspect alarmant in acest caz este atitudinea companiei. Chiar si dupa un accident, care a cauzat patru decese confirmate, compania nu si-a oprit productia. Mai mult, prin vocea sindicalistilor, dar si a conducatorilor, ea acuza guvernul de iresponsabilitate in cazul in care opreste productia. Ce s-a intamplat, s-a intamplat, spuneau ei, trebuie sa ne concentram pe viitor pe locuri de munca si pe viitorul indutriei. Adica catastrofa sau nu, profitul profit ramane. Iar decizia guvernului de a suspenda toata productia pare a fi una inteleapta azi, cand localitatea Kolontar e complet evacuata si autoritatile au anuntat prin vocea primului-ministru Orban ca o noua rupere de dig este foarte posibila.

In aceste conditii, cred ca ii va fi foarte greu Comisiei sa nu deschida inca o data dosarul directivei cadru pe deseuri miniere. Au facut-o in urma accidentului de la Baia Mare si foarte probabil ca o vor face si de data asta. Comisia trebuia sa arate ca legislatia UE se adapteaza situatiei de pe teren. Iar de data asta, noi masuri sunt necesare pentru a evita situatiile de acest gen, mai ales in conditiile in care mai exista destule bazine de stochare cu un potential pericol pentru cetateni.

Revizuirea directivei si Rosia Montana

Chiar daca la prima vedere nu exista absolut nici o legatura intre accidentul de la Kolontar si exploatarea aurifera de la noi, s-ar putea ca efectul psihologic al dezastrului din Ungaria sa afecteze si proiectul din Romania.

Acest accident nu face altceva decat sa arate inca o data ca autoritatile raman deseori in offside in fata industriei. De data asta, in ciuda reglementarilor, un nou accident s-a produs, compania se spala pe maini, cum se intampla de obicei in aceste situatii, iar operatiunile de neutralizare sunt mult mai dificile decat s-ar fi crezut la inceput. Legislatia nu a reusit din nou sa acopere realitatea de pe teren. Iar in acest context, toti cei care folosesc ca argument principiul precautiei au inca o data castig de cauza.

Aciidentul din ultimele zile va realimenta o discutie destul de delicata intre Parlament si Comisie. Daca la inceputul anului Parlamentul avertiza deja Comisia ca legislatia miniera trebuie revizuita, Comisia s-a tinut tare pe pozitii si a refuzat orice dialog pe aceasta tema. De data asta, se pare ca Parlemantul a avut dreptate, ceea ce ii va asigura o pozitie privilegiata in cadrul discutiilor.

Am fi naivi sa nu ne asteptam ca in cazul in care Comisia isi va redeschide discutiile pe marginea legislatiei miniere, o dezbatere pe folosirea cianurii sa nu aiba loc. Iar o UE care de obicei urmareste sa fie cat de cat pe placul cetateanului, nu are cum sa refuze o noua discutie pe acest subiect. Odata pornita discutia, ma astept ca Parlamentul sa se tina tare pe pozitii. Deocamdata doar liberal-democratii au ezitat sa voteze pentru rezolutie, dar si pentru ei va fi greu sa-si mentina pozitia in aceasta situatie delicata. PPE va fi probabil fi mai transant, avand in vedere ca au de aparat unul dintre cei mai populari premieri din grupul lor, pe Viktor Orban, iar socialistii vor avea doar de castigat daca vor continua pe linia initiala.

Reactiile din urmatoarele saptamani vor fi interesante si cruciale, iar Comisia trebuie sa faca o alegere critica. Iar in contextul actual, dupa un dezastru masiv si foarte mediatizat din SUA, unde anchetele se prelungesc, vinovatii nu apar si nemultumirea creste, cred ca cei din Comisie vor alege sa fie mai transanti. Iar dosarul, odata deschis, va genera consecinte pentru toata lumea.

http://think.hotnews.ro

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
10-21-2010, 11:38 AM
Post: #7
RE: Fenomene ciudate
Unde esti, Marea Aralului?

In mod normal, catastrofele nu trec nevazute. Mai ales cand e vorba de al patrulea cel mai mare lac de pe Pamant. Ne-am obisnuit insa cu exceptiile. Chiar daca Lacul Aral a fost odinioara o oaza in mijlocul pustietatii din Asia centrala si a sustinut o biodiversitate bogata, dar si supravietuirea si progresul oamenilor din jurul sau, azi pare ca toata lumea a uitat asta. Desi malul de pe vremuri s-a mutat la zeci de kilometi departare de localnici, in Aralsk viata merge mai departe. Unii au uitat ca lacul a existat, altii nici nu stiu ce au pierdut. Iar pentru noi, restul planetei, Aralul ramane un dosar pierdut printre numeroase „accidente umane”. Sau chiar ne pasa?

de Magor Csibi si Mircea Struteanu (foto). Editat de Georgiana Ilie

A fost o noapte linistita si calda inainte sa pornim, dar tot n-am reusit sa dorm foarte mult. Nu pentru ca as fi fost emotionat, insa prea multe ganduri navaleau deodata in capul meu. N-am reusit sa le stapanesc pana la 5 dimineata, cand ceasul a sunat a trezire. Dar era normal sa fie asa. Pana la urma, ce poate fi mai important pentru cineva care si-a construit un fel de a trai din ecologie si mediu decat sa mearga sa vada cea mai mare catastrofa ecologica generata vreodata in mod deliberat de om? Nici Mircea Struteanu, ecologist prin studii si convingere si fotograf aflat intodeauna in cautarea ineditului, nu are o fata mai odihnita stand pe peron si asteptand metroul spre Gara de Nord, de unde porneste aventura noastra.

Despre destinatie nu stim mai mult decat poate afla oricine dupa cateva ore de documentare. Ideea plecarii ne-a lovit brusc. N-am avut timp sa ne facem planuri, sa pregatim trasee sau sa luam harti si carti cu noi. Amandoi am invatat la scoala ca Marea Aralului este al patrulea lac ca marime de pe planeta, insa din cate am citit inainte de plecare, se pare ca invataturile noastre au devenit demodate. De altfel, nici in anii ’90, cand eram in scoala generala, aceste date nu mai erau reale. A trebuit sa vina era tehnologizarii ca sa aflam mai multe despre marimea si gravitatea problemei.

Lacul Aral s-a aflat candva la granita dintre Kazahstan si Uzbekistan si lega aceste doua tari pe apa. Avea o suprafata de 68.000 de kilometri patrati si o flora si fauna impresionante. Numele kazah Aral Tenizi se traduce aproximativ prin „Marea Insulelor” – candva, aici, erau atat apa, cat si numeroase insule. In jurul lacului, populatia prospera. In centrul Asiei, climatul nu este ideal vietii – verile aduc o caldura uscata si prafoasa, cu temperaturi de pana la 40 de grade, iar iernile sunt foarte friguroase, cu ninsori multe. Asa ca Aralul era oaza regiunii. Lacul oferea hrana, protectie de caldura violenta a deserturilor vecine, un sistem de irigatii pentru agricultura din zona, apa potabila, dar si un mijloc de recreere pentru localnici in acest colt neprietenos al lumii.

Ce s-a intamplat cu lacul in ultimii ani nu e o poveste nici noua, nici deosebita. Omul intalneste natura. S-a mai intamplat si altundeva, chiar daca nu la aceasta scara. Dar sa le luam la rand.


Odinioara, in trecutul nu prea indepartat, tovarasii conducatori ai URSS-ului s-au gandit ca tara lor nu e perfecta. Chiar daca nu duceau lipsa de nimic si, in diferite parti ale tarii, se gaseau resurse felurite in abundenta – de la paduri si pamant arabil, la metale pretioase si petrol –, li s-a parut ca tot nu era de ajuns. S-au gandit ca ei se descurca mai bine decat natura. Si au incercat. Fiecare conducator avea cate o nebunie de-a lui. Tovarasul Hrusciov, de exemplu, s-a gandit sa creeze in pustietatea uzbeca si in cea kazaha pamanturi fertile, productie nemaivazuta. Dar nu de grau, porumb sau alte alimente, ci de bumbac si putin orez. Ca nu i-au placut statisticile.

Toate ingredientele pentru cultivarea bumbacului se gaseau in aceasta regiune. Era soare din belsug, conditiile meteo erau numai bune si nici pamantul nu era nepotrivit. Lipsea un singur ingredient, apa. Iar solutia era una simpla. Devierea a celor doua rauri ce alimentau Aralul, Amu Darya si Syr Darya, si condamnarea la moarte a marii.

Nu trebuie sa credem ca aceste decizii au fost naive. Ca nu se cunosteau consecintele lor sau ca s-a gresit in procesul de implementare. Nu. Decizia a fost simpla. S-a calculat ca productia de peste nu este la fel de valoroasa si de profitabila precum cea de bumbac. “Au decis ca marea nu era necesara… ca valoarea bumbacului va fi mult mai mare decat cea a pestilor”, spune Yusup Kamalov, un impatimit aparator al mediului si cercetator in regiunea Aralului, omul care a si vazut planurile originale.

Asadar, marea nu era necesara. Asa cum muntii din Rosia Montana ne impiedica sa purtam aur la gat, asa cum padurile tropicale pot fi inlocuite de palmieri mult mai valorosi, care ne fac pielea mai fina si mai catifelata, asa cum nu ne-a fost de ajuns un Exxon-Valdez, unde s-a devarsat in ocean intre 260-750 de mii de barili de petrol, a trebuit sa traim si un Deepwater Horizon, devarsarea care a devenit cea mai mare catastrofa ecologica de pe glob, sau asa cum multe animale ajung sa dispara de pe Pamant pentru ca ne stau in cale in goana noastra spre o lume mai buna. Nu e nimic nou si nu e nici o tragedie la Aral.

Comunistii in anii ’60 au deviat o buna portiune din cele doua rauri ce hraneau Aralul si, in cativa ani, marea a secat atat de mult ca s-a despartit in doua: Aralul Mic si Aralul Mare. Aralul Mic se afla in Kazahstan, cel mare in Uzbekistan. Apoi si Aralul Mare s-a despartit in doua si probabil ca se va desparti in mai multe parti inainte sa dispara. Aralul vorbeste de un alt experiment in care noi am corectat imperfectiunea naturii. Si rezultatele se vad.

Inainte de aceasta decizie, Aralul juca un rol important in economia URSS-ului. De aici venea 5-7% din cantitatea totala de peste consumata de sovietici si 11-13% din captura de peste cu valoare ridicata (sturion, crap etc.). Din Marea Aral se scoteau anual, in medie, 30-40.000 de tone de peste, cifra care ajungea cateodata chiar la 58.000 de tone. Doar orasul Muinak-ul din Uzbekistan, un alt asezamant pe fostul mal al marii producea singur 21,5 milioane de conserve in 1958, productie completata si de fabrica din Aral, care la un moment dat era considerata a patra cea mai mare fabrica de conserve din URSS.. Wikipedia spune ca Aralul oferea 40.000 de locuri de munca.

Dinamica orasului Aralsk, cel mai mare oras de pe malul marii de odinioara, ne arata la randul lui foarte bine ce s-a intamplat in aceasta regiune. Orasul fondat in 1870 a inceput sa creasca din 1905, atunci cand comerciantii rusi au fondat primele companii mari de pescuit in aceasta zona. Cresterea a fost constanta, gratie prosperitatii aduse de noile industrii din zona, iar conform localnicilor Aralskul a ajuns la o populatie de 60-70 de mii de oameni in anii ’60. Insa de atunci, odata cu secarea marii, populatie e in scadere constanta. Oamenii nu mai avea locuri de munca si perspectiva, asa ca s-au reorientat spre orase mai prospere. In momentul cand marea s-a indepartat cel mai mult de oras (aprox 90 de kilometri), populatia a scazut pana la 30000 de locuitori. De atunci populatia stagneaza sau scade usor in ciuda eforturilor de refacere a zonei.

http://think.hotnews.ro/

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-22-2010, 07:24 PM
Post: #8
RE: Fenomene ciudate
Fenomene meteo extreme! Tornade de foc si ploi cu animale

Tornade de foc 150x150 Fenomene meteo extreme! Tornade de foc si ploi cu animaleFenomenele meteo sunt extrem de fascinante si dezvaluie cat de minunata si unica este lumea in care traim. Va vom prezenta un top cu cele mai ciudate fenomene meteo, care i-au uimit chiar si pe cercetatori.

Norii Mamut

Acesti nori sunt de obicei asociati cu furtunile puternice, “acompaniate” de tunete si fulgere. Insa pana in prezent, cercetatorii nu au aflat cum se formeaza.

Tornadele de foc

O tornda de foc se produce atunci cand vantul bate cu putere langa un incendiu de padura, sau se creeaza atunci cand intr-o zona este o temperatura foarte ridicata in atmosfera.

Ploi cu animale

Desi extrem de rare, in aceste cazuri nu ploua cu picaturi de apa ci cu animale, sau cu alte obiecte (carbuni – s-a intamplat in Anglia in 1939). Meteorologii inca nu cunosc cauzele acestui fenomen. Insa se crede ca animalele sau mineralele au fost ridicate foarte sus in aer de catre niste curenti puternici, in timpul unei furtuni, iar cand aceasta s-a domolit, obiectele au cazut pe pamant, dand senzatia de “ploaie”.

Curcubeul inflacarat

Curcubeul inflacarat este un fenomen extrem de rar, care se intampla atunci cand soarele este sus pe cer, iar razele sale strapung norii cirus, care sunt alcatuiti din foarte multe cristale de gheata.

Lunile colorate

Datorita diferentelor atmosferice, Luna va parea pictata cu diferit nunate de albastru, portocaliu sau rosu. Poluarea, praful sau eclipsele pot face ca luna sa isi schimbe culoarea.

http://www.ghidulbacaului.ro

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
11-25-2010, 10:57 AM
Post: #9
RE: Fenomene ciudate
Nivel record al gazelor cu efect de sera in atmosfera


Emisiile de dioxid de carbon au atins un nivel record anul acesta, potrivit unui nou studiu, in pofida crizei economice globale si a eforturilor de a reduce gazele cu efect de sera. Concentratiile de gaze cu efect de sera in atmosfera au atins cel mai ridicat nivel de la inceputul erei industriale, a anuntat miercuri Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM), scrie Reuters.

Concentratiile de dioxid de carbon (CO2), metan si protoxid de azot (N2O) au continuat sa creasca fata de 2009 - ultimul an de observatie luat in calcul - in pofida crizei economice globale- a anuntat OMM in ultimul sau buletin privind gazele cu efect de sera.

Cresterea cantitatii de gaze cu efect de sera in atmosfera provoaca o crestere a radiatiilor in atmosfera, care duc la incalzirea suprafatei Pamantului si determina schimbari climatice.

Va dura un secol pentru ca CO2 sa dispara din atmosfera in cazul opririi totale a emisiilor totale de gaze cu efect de sera, spune OMM.

Dioxidul de carbon este principalul gaz de sera provocat de activitatile umane pe Pamant si reprezinta 63,5% din radiatiile totale.

Concentratia sa a crescut cu 38% incepand cu anul 1750, in principal din cauza emisiilor din combustibili fosili si a despaduririlor.

http://www.hotnews.ro/

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
12-03-2010, 01:12 PM
Post: #10
RE: Fenomene ciudate
ONU: 2010, intre anii cei mai fierbinti din istorie

Anul 2010 este "aproape sigur", printre cei mai fierbinti trei ani inregistrati vreodata, si deceniul 2001-2010 este fara indoiala perioada cu cele mai mari temperaturi, a anuntat joi Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), la conferinta climatica de la Cancun, in Mexic, scrie AP.

In primele zece luni ale acestui an, temperaturile au ajuns la un nivel aproape record, a declarat secretarul general al agentiei ONU, Michel Jarraud.

Totusi, lunile noiembrie si decembrie, ale caror date vor fi analizate la inceputul anului 2011, ar trebui sa aiba temperaturi usor mai scazute decat in mod normal.

Dar, exista o "mare probabilite", ca 2010 sa fi fost cel mai cald an inregistrat vreodata de cand se fac masuratori din anul 1850, a spus Jarraud. Pana acum, primii doi ani cu temperaturi record au fost 1998 si 2005, iar 2010 va fi exact la fel, a adaugat Jarraud.

Actuala rabufnire a iernii in Europa, face ca 2010 sa fie cel mai rece an de pe continent din 1996, dar asta "nu influenteaza media globala", spune seful OMM.

Anul 2010 a fost marcat de doua evenimente meteorologice extreme: un val de canicula in Rusia, in timpul careia s-a masurat o temperatura record de 38,2 grade Celsius la Moscova, si inundatiile catastrofale din Pakistan.

La un an dupa esecul summitului privind clima de la Copenhaga, delegati din 193 de tari s-au adunat incepand cu luni in statiunea Cancun, din Mexic, pentru a incerca sa deblocheze negocierile privind lupta impotriva incalzirii globale.

Conferinta ONU privind schimbarile climatice, care se va desfasura pana la 10 decembrie, va culmina cu o intalnire de trei zile a ministrilor mediului din tarile participante.

http://www.hotnews.ro

"Nu inceta niciodata sa zambesti, nici chiar atunci cand esti trist, pentru ca nu se stie cine se poate indragosti de zambetul tau. "Gabriel José García Márquez
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 
User(s) browsing this thread: 2 Guest(s)

Contact Us | WWW.PREMONITII.RO | Return to Top | Return to Content | Lite (Archive) Mode | RSS Syndication